Над 300 души от всички общини в областта направиха без особени затруднения пробно гласуване на демо машините за три дни. Оказа се, че поставянето на смарт картата в четеца е сред най-често срещаните проблеми. 
Картата се поставя със златния чип нагоре и трябва да се натисне почти до средата, докато се усети леко щракване, обясниха от РИК. Така машината се активира, а на екрана излиза надпис „Моля, изчакайте“, докато се заради електронната бюлетина, която е идентична с хартиената. Ако номерът на предпочитаната партия или коалиция не е на показаната страница с бутон „Следващ“ в долната част се преминава на следващата. Направеният избор се маркира с Х, по същия начин се отбелязва и преференцията, като там номерата започват от 101. След това е необходимо да се натисне бутон „Преглед“ и ако всичко е наред, се натиска бутон „Гласуване“. 
При грешка е възможно повторно гласуване, като се натиска бутон „Промени избора“, след което на екрана отново се показва първа страница от бюлетината. Описаната по-горе процедура се повтаря до бутон „Гласуване“. Машината разпечатва разписка с подадения вот, сгъва се с текста навътре и се пуска в урната. Картата се изважда от четеца и се връща на комисията.
Днес демо машините ще бъдат разположени в кварталите Средна кула и Долапите от 9 до 10,30 ч.
Кратък видеоматериал за машинното гласуване е публикуван на сайта на ЦИК на адрес https://www.cik.bg/bg/ns11.07.2021/campaign/machine-voting.