Бъдещото икономическо сътрудничество в условията на Ковид кризата обсъдиха областният управител на Русе Борислав Българинов и посланикът на Русия в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова. Това е първото посещение в региона на дипломата, чийто мандат в страната започна на 15 януари тази година. Пред нея Българинов представи възможностите на областта за започване на успешен бизнес именно тук. Припомняме, че Русе е сред градовете, в които има фирми, опериращи на руския пазар. Коментирана бе идеята за създаване на смесени българо-руски предприятия, залегнала в споразумение още от преди повече от 25 години. Не по-малко внимание бе отделено и на географското разположение на областта, както и на богатото културно-историческо наследство. По думите на Българинов това е отлична предпоставка за развитието на туризма и привличането на повече руски туристи. Освен това двете държави имат изградени трайни връзки, а народите винаги са се разбирали помежду си отлично. „Православието и славянската писменост са в основата на сътрудничеството ни.“, заяви още Българинов пред Н.Пр. Митрофанова.

Развитието на двустранните отношения в сферата на образованието, науката и културата също влязоха в обсега на разговорите. Идеята е да се акцентира върху обменна на студенти между двете държави, както и да се популяризира възможността сред българите за обучение в престижни руски университети. На този етап се обмисля възобновяване на сътрудничеството между област Русе и Волгоградска област, а също и Нижегородска област. Приоритетно ще се работи в сферата на младежките дейности и спорта, а също така и за насърчаване на иновациите предимно в инженерните науки.

Българинов поиска от посланика и подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и главният секретар на администрацията Симеон Иванов. От руска страна делегацията бе допълнена от пълномощния министър в посолството в София Филип Воскресенский, втория секретар Валентин Солодкин, пресаташето Нина Бизина, както и от генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов и аташето на консулството Владимир Токтаев.