Д-р Мария Събева е завършила Висшия медицински институт във Варна през 1988 г. През 1995 г придобива специалност “Кожни и венерически болести”. От началото на практиката си 10 години работи като участъков лекар в Борово. От 2000 до 2013 г. е част от екипа на Кожния диспансер, а след неговото закриване има частна медицинска практика в кабинети в медицинския център на ул. “Независимост”2 и в Медицински център “Адара”, където приема пациенти с направления или срещу заплащане. От 5 години работи и в дерматологичния кабинет на Комплексния онкологичен център.

- Д-р Събева, какво представляват папиломите и трябва ли да се притесняваме, че са туморни образувания?
- Всеки е виждал в гънките си дребни образувания, които приличат на малки зрънца (просени или лещени), като могат да бъдат на тънко кожно краче или да са островърхи. Те обикновено се появяват по шия, мишници, слабини - там, където има затопляне, търкане и изпотяване. Наричат се тумори, защото всяко нещо, което е надигнато над кожата, е тумор, но не са рак. Рак означава злокачествено заболяване, докато папиломите са доброкачествено заболяване. Тоест, те не дават разсейки и по преценка на лекар дерматолог или хирург могат да бъдат изчиствани от кожата.
Тяхното отстраняване не е вредно
До голяма степен процедурата е естетична, кожата става по-хубава без тях.
- Каква е причината за появата им?
- Те са вирусни образувания, като причинителите принадлежат към различни групи папиломни вируси. Трябва да се прави изследване, но то невинаги е наложително, тъй като самите вирусни групи, предизвикващи такова заболяване, са изключително много. При един клиничен преглед от специалист дерматолог може веднага да се прецени дали образуванието е доброкачествено, или злокачествено. При съмнение за злокачественост на образуванието, то се отстранява и се изследва хистологично. Мъничките папиломи няма смисъл да се изследват, тъй като клинично може 100% да се определи, че са безопасни за отстраняване. 
- След като са вирусни образувания, съществува ли връзка между появата им и имунитета?
- Съществува такава връзка. След тежко боледуване, дълъг прием на антибиотици и кортикостероиди, както и при хормонален дисбаланс, т.е.
при състояния, компрометиращи имунитета, появата и разпространението на папиломни образувания зачестява
Наблюдава се известна връзка и със състояния като бременност и диабет.
- Има ли фактори, които благоприятстват появата и широкото им разпространение?
- Действително папиломите се срещат много често. Някои типове кожа са по-предразположени към възникване на папиломи, наднормената телесна маса и особено затлъстяването са също предразполагащи фактори поради по-силно изразеното триене и изпотяване в кожните гънки. Наследствеността също се отразява на разпространението на папиломите. В смисъл, че ако майката или бащата ги имат, може някое от децата да има склонност да образува повече папиломи.
- Което означава, че има известна генетична предразположеност?
- Да, съществува такава предразположеност, което води доста пациенти периодично да ги премахват.
- По какъв начин става премахването на папиломите?
- Начините, по които се отстраняват папиломите, са
с течен азот, с електрокоагулация с т.нар. електронож, с хирургична ексцизия и лазерна обработка
След това остават малки ранички, които със съответните епитализиращи продукти зарастват, като може да остане някакъв малък белег. При малки размери на папилома на практика не остават никакви вторични белези от интервенцията. Ако папиломът е разраснал прекомерно, тогава вече може да остане белег, който изглежда като леко хлътване или най-често като бяло петънце. Понякога папиломите на шията се размножават, когато пациентът носи колиета, синджирчета, особено ако са повече на брой. Ако нощем спи с тях, микротравмите понякога допринасят за разпространението на папиломите.
- А премахването им окончателно ли е, или на същото място може пак да се появи папилом?
- На мястото на премахнатите папиломи обикновено не се появяват нови, но на други места е възможна нова поява.
- Тези процедури заплащат ли се от Здравната каса?
- Здравната каса заплаща процедура по премахване на единични папиломи
Това означава, че ако при нас дойде пациент с няколко десетки папилома, то не е възможно касата да поеме цялата процедура и се налага доплащане, съобразно броя и допълнителните манипулации, ако такива са наложителни.
- В интернет е пълно с реклами на различни мазила за премахване на папиломи. Какво е вашето мнение за тях?
- Това е много важен въпрос. Наистина има много лекарства, които се рекламират в интернет, че премахват папиломи и най-различни образувания по кожата. И вече имам няколко пациенти, които без преглед, просто сами решават, че трябва да си обработват образуванията по кожата с тези медикаменти. Никой не знае към какво посягат. Тоест, ако това са най-обикновени доброкачествени папиломи, не съществува сериозен риск за усложнения. Но те посягат към всяко нещо, което се издава над кожата. В случая това е много опасно, тъй като, без да знаят, биха могли да наранят нещо, което е преканцероза, могат да наранят бенка и това да отключи след това меланом. И мисля, че тази практика следва да бъде преустановена. Ако искат да правят почистване на папиломи, и то да не бъде с течен азот, а с тези медикаменти, поне
първо да направят преглед и да им се каже кое от тези образувания могат да третират и кое не бива да пипат
Случва се да дойде пациент при мен, някъде на 5-6 ден, и казва: Ами аз правих еди какво си и вижте сега какви ранички имам. Отговорът ми в тези случаи е негативен, поради факта, че не виждам заболяването или образуванието, а виждам последствието от непрофесионалната интервенция - това най-често е раната. Всяко нещо след 5-6-дневно третиране би могло да изглежда така. Наистина е много опасно. И това го правят и млади хора на по 20-30 години и си нараняват кожата, което за мен е просто недопустимо. Има хора, които са на обратни позиции - страхуват се, но ние им казваме, че образуванието трябва да се премахне, защото след време съществува вероятност то да се трансформира в рак на кожата или да порасне и трудно ще бъде оперирано по-късно.
- Съществува ли риск от усложнения, ако случайно и неволно се разрани и възпали папилом?
- Съществува възможност от усложнения, но те са редки и ако се консултират своевременно със специалист дерматолог, то ще се предприеме най-адекватното терапевтично поведение и рискът от застрашаващи усложнения се свежда до минимум.
- Каква е разликата с брадавиците?
- Това са различни нозологични единици, т.е. това са различни диагнози. Те възникват вследствие на агресията на различни причинители - т.е. от други вируси. Тук спадат и т.нар. полови брадавици или островърхи кондиломи, които засягат кожата и лигавицата в ано-гениталната област и също са доста разпространени.
Част от тях се причиняват от вируси, за които има данни за определена канцерогенност
и се асоциират със злокачествени новообразувания на маточната шийка при жените. Общото е това, че те са доброкачествени кожни туморни образувания и подлежат на сходна обработка и терапия.
- Можем ли да говорим за превенция на тези образувания по кожата?
- Както вече стана въпрос, съществуват предразполагащи фактори, свързани с появата, развитието и честотата на тези кожни образувания. Добър подход в посока на профилактиката е регулирането на телесната маса и поддържането й в нормални рамки. Добрата хигиена на кожата, практикуването на безопасни полови контакти (задължително ползване на презервативи), навременното отстраняване на появили се папиломи (когато са малки по размер), са също гарант за поддържане на добър дерматологичен статус. Разбира се, всички интервенции следва да са назначени от специалист, като си позволявам да напомня на широката аудитория, че самолечението е най-големият враг на ефективното лечение.