„Гласувах без проблем, много е лесно и бързо, а аз съм на 74 години, но за възрастните хора по-селата може да е по-трудно“, каза Пенчо Петров, един от първите, които вчера пробваха как става гласуването с машини. Повече от 70 русенци, предимно по-възрастни, дадоха вота си експериментално на двете демо машини, които бяха поставени във Фоайето на Пленарна зала. 
 Според председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова, а и по думите на самите граждани, няма затруднения при ползването на устройствата, притеснения обаче има за протичането на изборния ден, ако има струпвания. Засега в 292 секции в Русенска област ще се гласува с машини. Те са с повече от 300 избиратели, а в останалите 32 ще се упражни вот с бюлетини. На този етап е предвидено за всяка секция да бъде предоставена по една машина. Към хартиено гласуване ще се преминава само при повреда на софтуера на машините, като ще бъдат налични 209 000 бюлетини, които се очаква да пристигнат в понеделник.
„На този етап не знаем още колко ще са резервните машини, но се предвижда да бъдат осигурени по две машини за големите СИК, но все още нямаме потвърждение. Всичко останало сме предвидили“, каза Хинкова. Тя обясни, че при внезапоно спиране на тока пожарен автомобил с генератор ще се погрижи за продължаването на процеса на гласуване на 11 юли. За да се намали възможността за повреда на машините на тези избори, нито те, нито картите и флашките ще бъдат дезинфекцирани. Граждани ще бъдат уведомени, а за по-предпазливите ще бъдат предоставени латексови ръкавици, които да използват при гласуване, допълни Хинкова.
Пробното гласуване с машини в Русе ще продължи и утре. Вчера експериментално имаха възможност да дадат гласа си и жителите на Бяла, Ценово и Бяла, днес това ще направят във Ветово и Сливо поле, а в събота в Две могили Борово.