Второ поколение медик, свързан с Русе и Бяла, оглави първата изцяло дамска мисия на Мали. Командир на 27-ия военномедицински екип на България ще бъде д-р Йоанна Маринова – дъщеря на дългогодишния началник на хирургията в Беленската болница д-р Пламен Маринов и на медицинската сестра от УМБАЛ „Медика Русе“ Дарина Маринова. Семейството й бе с нея на тържественото изпращане, което се състоя в София.
Д-р Йоанна Маринова е психиатър и работи във Военномедицинска академия. Средата не й е съвсем чужда, тъй като преди години баща й е бил военен лекар на летището в Щръклево и хирург във Военна болница-Русе. За д-р Маринова това назначение е първа мисия зад граница.
„За мен е чест да съм командир на първия изцяло дамски екип в Мали. Много се вълнуваме, заредени сме с много позитивни емоции и сме готови да дадем всичко от себе си, за да представим достойно България и ВМА“, сподели на заминаване лейтенант д-р Йоанна Маринова.
В следващите 4 месеца медиците ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако. Заедно с д-р Маринова за здравето на българските военни ще бдят старши сержант Живка Коларова, старши сержант Емилия Ненкова и старшина II степен Юлия Банкова. И за четирите това е първа мисия в Мали, но последните две имат опит от Афганистан.