Традиционно богата програма са подготвили в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ за европейската Нощ на музеите, библиотеките и галериите на 3 юли. От 18 ч в събота до полунощ в градината пред библиотеката, в читалните, заемната и детския отдел „Библиотечко“ ще има множество събития за малки и големи. Началото ще поставят в 18 ч демонстрации по айкидо на открито, ще последва фолклорна китка на група „Песнопойка“ и балет на Националното училище по изкуствата, а от 20 ч в беседката ще започне родна вариация на английския хайд парк - място за свободни речи пред непозната публика. Пак в градинката на площад „Ал.Батенберг“ клуб „Традиция“ ще покаже оръжия и униформи от времето на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, а малко по-късно ще бъде изобразена жива картина на съдебния процес срещу Димитър Момчилов и Атанас Боздуганов от четата на двамата войводи. От 22 ч ще започне пърформанс на музикантката Ваяна Ташева, известна с артистичния псевдоним Коприва. 
При лошо време повечето от тези събития ще бъдат в Заседателната зала на библиотеката, но хайд паркът и айкидото ще отпаднат, обясниха вчера на пресконференция. 
Няколко ателиета ще привличат вниманието в сградата на библиотеката - майсторката на разни чудесии за непораснали и пораснали деца Здравка Върбанова ще учи малките русенчета как се правят кукли и аксесоари от парчета плат, копчета и други подръчни материали. В други две ателиета ще се разгадава изкуството на комиксите и карикатурите и ще се изработват сувенири. В Заемната, където ще има две изложби - на картички от български градове и на русенски фотоателиета отпреди век, от 22 ч до полунощ започва „Караоке сред книгите“. Междувременно от 21 ч също до полунощ в Заседателната зала ще се въртят филми на местния Телевизионен център за Долината на Ломовете, първата жп линия Русе-Варна, Елиас Канети и съборената църква „Всех Святих“. На всеки час ще има туристически разходки до Часовниковата кула, а там от 21 ч сдружение „Русчукъ“ ще разкаже за своя проект за старинния часовник. 
За децата забавленията включват рисуване с неонови бои, прожекция на диафилмчета, нови срещи с роботите Финч и развлечения с VR очила, холограми и какво ли още не. В действителност Нощта на музеите за библиотеката се превръща в един своеобразен пъстър и пълен с арт провокации и изненади „ден на отворените врати“, когато всички пространства са достъпни, дружелюбни и интригуващи.