17 години след като през 2004-а беше наложен мораториум върху продажбата на общински жилища, Община Русе иска той да бъде отменен. За целта предлага промени в Наредба 6 за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на жилища общинска собственост. 
Прави впечатление фактът, че въпреки че предложението е обявено за обществено обсъждане, в духа на необясними критерии за прозрачност е качено само в сайта на Общинския съвет. Там може да бъде прочетено от всеки заинтересован или поне от всеки, който знае, че такова предложение ще бъде публикувано. 
Предложението е мотивирано с необходимостта от осигуряване на средства за неотложен ремонт на вече амортизираните жилища, както и за закупуване на нови, като е посочено, че за това ще се използват не по-малко от 50% от получената от продажбата сума. Въвежда се ограничение на предложените за продажба жилищата, които не трябва да превишават 1,5% от общия фонд. Кметът ще предлага, а Общинският съвет ще определя кои точно ще влязат в списъка за продажба.
Жилищата ще се продават на наематели, на правоимащи по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове и на граждани, чиито жилища ще бъдат отчуждени за общински нужди.
Наемателите ще могат да купят общинското жилище, което обитават, ако са настанени със заповед не по-малко от 5 години и нямат задължения към общинския бюджет. Служители ще могат да купят ведомствено жилище, ако имат най-малко 5 години стаж без прекъсване  в общинската администрация. Продажните цени ще се определят от Общинския съвет по пазарни оценки, но не по-ниски от актуалните им данъчни оценки. Купувачът ще има три месеца да заплати цената и дължимите данъци и такси.
До 11 юли могат да се представят мнения и становища по предложените промени.