Мариан Димитров спечели 7 гласа, а конкурентката му за омбудсман на Русе Милена Цонева-Георгиева - 6, на вчерашното събеседване с комисията от общински съветници от различни партии с председател Росица Георгиева от ВМРО.
„От години е моя кауза Русе да има обществен посредник и се надявам този път някой да бъде избран, имаме нужда от него. Той не трябва да бъде враг на администрацията, но и да бъде адвокат на гражданите, така че действително да се стига до решения на проблемите им“, каза Мариян Димитров. 
Кандидатът за депутат от листата на коалиция „Ляв съюз за чиста и свята Република“ подчерта, че за 4 години има зададени 52 питания към общинската администрация, а гражданите вече имали навика да се обръщат към него като „безплатен обществен посредник през последните години“.
„Русе трябва да има обществен защитник и да заеме достойното си място на административната карта на България“, каза Милена Цонева-Георгиева. Тя се представи като юрист с 20 години опит в държавната администрация, от които 15 години като разследващ полицай. Акцентира, че е политически неутрална и това ще бъде неин плюс при срещи с граждани, ако бъде избрана за омбудсман.
Двамата кандидати се съгласиха, че към обществения посредник ще има големи очаквания и се обединиха около главните задачи: функциите на омбудсмана да бъдат популяризирани сред гражданите и да бъде спечелено тяхното доверие.
За целта Милена Георгиева посочи три основни приоритета: провеждането на разяснителна кампания, използване на онлайн платформата на омбудсмана и работа с медиите. А Мариян Димитров добави, че е нужна пълна прозрачност за работата на омбудсмана. 
Общинският съветник Асен Даскалов от ВМРО попита дали кандидатите биха се изкушили да използват медийните платформи за обществен натиск по определен проблем. 
„При оказване на медиен натиск ще се сложи тежест на едната позиция и по този начин ще се стигне до по-трудно решение на проблема. Това трябва да е единствено последен вариант“, отговори Мариян Димитров.
„Важно е сътрудничеството с медиите, но не и изпреварване с информация към тях. По един проблем трябва първо да се уведомят институциите и тогава медиите“, заяви Милена Георгиева.
Председателят на Общинският свет Иво Пазарджиев се поинтересува от мнението на кандидатите по два особено важни въпроса - чистотата на въздуха и вандализма. 
„Тези сигнали трябва да са приоритет на омбудсмана, като Община Русе трябва да бъде притисната да действа по правомощията си за проблема с въздуха, а на полицията при вандалски прояви не бива да се гледа като на враг. Решението на този проблем започва всъщност от възпитанието и посещенията в училищата биха помогнали“, категоричен беше Мариян Димитров.
„Решението на вандализма в общността е да бъдат своевременно взети мерки от полицията и тези въпроси да се решават бързо. Полагането на труд в обществена полза е добра насока по проблема. А за въздуха трябва активно да се работи с въпросните предприятия в местността, като имам интерес да проуча и подобни европейски програми, които предлагат решение на проблема“, каза Милена Георгиева. 
Противоположни бяха отговорите на кандидатите на въпроса на зам.-председателя на Общинския съвет Наталия Кръстева дали биха назначили правен сътрудник. Милена Георгиева посочи, че в много общини омбудсманите работят с няколко правни сътрудници, а Мариян Димитров отговори, че поне първата година такъв не бива да се назначава, за да може омбудсманът на Русе сам да докаже ползата си.
Предстои гласуване в Общинския съвет на сесията на 15 юли, когато ще се реши дали този път Русе ще има омбудсман, или процедурата ще започне отново след три месеца.