Кабинет за неотложна медицинска помощ разкрива от 1 юли УМБАЛ „Медика Русе“. Той ще обслужва здравноосигурени лица, включени в пациентските листи на общопрактикуващите лекари, с които лечебното заведение има сключен договор за оказване на този вид медицинска помощ. Кабинетът е разположен на първия етаж на болницата откъм бул. „Липник“ и ще работи вечер от 20 ч до 8 ч сутринта през работните дни и денонощно през почивните и празничните дни. 
За да се възползват от услугите му, пациентите трябва да представят здравноосигурителната си книжка, да заплатят потребителска такса, както и употребените медикаменти и консумативи, ако има такива.
Досега неотложната помощ се изпълняваше от лекари и фелдшери в „Мобилмед“. От година насам обаче здравното заведение е започнало да изпитва финансови затруднения, появили са се и организационни неуредици, казаха за „Утро“ общопрактикуващи лекари. Наскоро се е стигнало дотам, че от „Мобилмед“ са поискали от джипитата в града да дават дежурства за поемане на болни вечер и в почивните дни, но те отказали поради голямата им ангажираност с пациентите от техните листи. Тъй като се появила реална опасност Русе да остане без неотложна помощ и болните да се чудят към кого да се обърнат вечерно време и в почивните и празничните дни, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града провели разговор със собственика на лечебни заведения „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотов и той веднага приел да разкрие кабинет за неотложна помощ в университетската болница.