Сериозно поскъпване на питейната вода в следващите пет години предвижда бизнес планът на „ВиК-Русе“ за периода 2022-2026 г., който ще бъде внесен за утвърждаване в Комисията за енергийно и водно регулиране. Догодина цената за битовите клиенти трябва да се покачи от сегашните 2,944 лева за кубик до 3,257 лева, през 2023 г. трябва да стане 3,632 лева и така с постоянни стъпки нагоре през 2026 г. да достигне 4,507 лева за кубик. И тези цени ще се индексират всяка година с отчетената за периода инфлация, така че поскъпването най-вероятно ще бъде по-голямо. Ако индексът на потребителските цени се покачи с повече от 10% за петте години, цената може да надхвърли и 5 лева за кубик.          

С изпълнението на големия проект за подмяна и модернизация на близо 100 км ВиК мрежа в Русе, Средна кула и Долапите, очакванията бяха, че заради намалените загуби и съответно по-ниските разходи за изпомпване на вода е възможно цените на водата поне да се задържат, ако не паднат.
Според управителя на „ВиК-Русе“ Сава Савов обаче точните разчети, направени при изготвянето на бизнес плана, показват друго.
Загубите по ВиК мрежата в Русе ще намалеят, но дружеството обслужва всички населени места в цялата област. Растат разходите за електроенергия, чиято цена за промишлени нужди се покачва бързо, а това перо заема около една трета от целия бюджет на „ВиК-Русе“, тъй като навсякъде доставката на вода изисква работа с помпи. Бизнес планът предвижда увеличени разходи за инвестиции и за заплати, тъй като дружеството все по-трудно успява да намери нужните му служители. 
Цените за следващите пет години не са окончателни, тъй като предстои бизнес плановете на ВиК дружествата да бъдат детайлно разгледани в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Тя трябва да ги утвърди до края на годината. Хубаво е, че за евентуалното покачване на цените на водата има горна граница и тя трябва да остане „социално поносима“. Максималната цена е 2,5% от средномесечния доход на член на домакинство в региона, разделен на 2,80 кубика месечно потребление на вода. По тази методика за настоящата година социално поносимата цена бе определена на 4,679 лева с ДДС.
Междувременно с решение на КЕВР „ВиК-Русе“ излезе от групата на големите оператори и за следващите пет години ще се причисли към средните. Според използваната методика големи са операторите с над 3% от общото обслужвано население, сума на приходите и подадена вода. По първите два показателя „ВиК-Русе“ е над границата, но е доставило едва 2,1% от водата.
Това понижение на пръв поглед по ранг обаче всъщност е голяма похвала. Русенската фирма е подала по-малко вода, не защото е оставила някого жаден или на сухо, а понеже общите загуби на вода по мрежата й са сравнително ниски. При някои други оператори над 80% от водата изтича в земята и те трябва да подават много повече вода, за да стига тя за всички. За „ВиК-Русе“ загубите са малко над 40%.
Комисията определя за цел на „ВиК-Русе“ да намали общите загуби на вода до 6,34 куб.м на км на ден или на 39,32% до 2026 г. Което и според разчетите на дружеството ще е напълно осъществимо, особено след реализирането на проекта за модернизацията на водопреносната мрежа и канализацията в града и кварталите Средна кула и Долапите на стойност близо 132 милиона лева. С изпълнението му се предвижда общите загуби на вода да намалеят до 32%.

Започва инвентаризация на над 100 помпи, генератори и други съоръжения

Пълна проверка и инвентаризация на всички активи на „ВиК-Русе“ започва следващия месец по заповед на областния управител Борислав Българинов. Инвентарни номера ще получат помпи, помпени станции, електрогенератори и други подобни съоръжения, които са повече от 1000 в областта.