11 оборудвани по най-високите стандарти линейки са на денонощно разположение в Центъра за спешна медицинска помощ. Те се обслужват от от 11 екипа, като десет са с по двама медици, а в реанимационната линейка работят трима медици. Колите, разполагащи с дефибрилатори, апарати за обдишване, перфузори и медикаменти, са доставени в Русе в рамките на голям проект за моделнизация на спешната помощ. Шест от тях са Спешна помощ-Русе, две има в Бяла и по една в Сливо поле, Две могили и Ветово. По същия проект в тези филиали за спешна помощ у доставена и съвременна медицинска техника от първа необходимост. Това каза директорът на ЦСМП д-р Иванка Маринова пред зам. областния управител Синан Хебибов по време на посещението му в центъра в събота.
До края на годината се очаква да пристигне нова линейка от най-висок клас, посочи още д-р Маринова. По думите й използваните до скоро други 11 линейки са в готовност да се включат в графиците на екипите при необходимост, защото са в изправност, но за тях ще трябват допълнителни медици, с какви здравното заведение не разполага.
Спешна помощ в областта реагира на 50-60 сигнала на денонощие, докато по време на третата вълна на Ковид-19 повикванията са били двойно повече. Въпреки това 11-те екипа са се справили със ситуацията и не са допуснали заразен с коронавирус пациент или човек с друго заболяване да почине на път за болница.