Професионалната гимназия по туризъм „Иван П.Павлов“ бе домакин на събитие, от което отдавна има нужда и готовност, но се проведе за първи път в страната. Трима шеф готвачи с национална известност - Ивайло Димитров, Живко Димитров и Петър Атанасов отделиха три дни от натоварените си графици, за да разкажат и покажат на преподаватели по кулинарна практика от Северна България модерни практики за приготвяне на салати, ястия и десерти. 
Идеята ни е от доста време, виждаме, че преподавателите имат необходимост към преподаването на класическите принципи на приготвянето на храна да добавят и актуални техники, които се практикуват и се радват на огромен интерес в съвременните заведения, каза за „Утро“ директорът на ПГТ Ренета Вълева. Всъщност, първият по рода си практически семинар за преподаватели по практика от тези гимназии показа не само кулинарни новости, но също и актуални тенденции в сервирането и сомелиерството. Заниманията в това направление се водеха от председателя на Асоциациятана сомелиерите Михаил Марковски.
В производствения корпус на ПГТ 20 учители от Варна, Велико Търново, Добрич, Търговище, Плевен, Троян заедно с девет учители от Русе наблюдаваха внимателно свещенодействията на шеф Ивайло Димитров, шеф Живко Димитров и шеф Петър Атанасов. Въпреки неистовите русенски горещини никой дори не поглеждаше през прозореца, напротив - всички се бяха скупчили около печките в корпуса, записваха в бележници всички обяснения на шефовете, като редуваха тефтерите с телефоните, с които трескаво снимаха. 
Така в техните записки, снимки и клипчета намериха място приготвянето на шопска салата - с всички характерни български съставки, дори и с лютата чушчица, но изглеждаща по космичен начин; скумрия с бобена паста с шоколад и домати, безферментационна туршия, бърз метод за опушване с кухненска горелка. Към това се добавиха изработването на чипс от сирене и чипс от маслини, фреш от чушка, портокалов морков - морков, вакуумиран със сос от портокали, и още куп „тайни“ на майсторите от известни и звездни заведения. 
Е, сега вече ще оставим смаяни и без думи учениците, закани се една от преподавателките, която вече предчувстваше какъв ефект ще произведат върху тийнейджърите научените в Русе кулинарни чудеса. 
По-важното е, че така шансовете децата в училище да стават все по-подготвени за съвременната реалност в ресторантите стават повече, коментира шеф Ивайло Димитров.