Двама кандидати са допуснати до събеседването на 30 юни от комисията за избор на обществен посредник на Русе с председател Росица Георгиева /ВМРО/ и членове от всички политически групи в Общинския съвет. Това са Милена Цонева-Георгиева и Мариян Димитров.
По-малко известна извън професионалния си кръг е Милена Цонева-Георгиева. По информация на „Утро“ тя е юрист, била е разследващ и главен разследващ полицай в областната дирекция на полицията и главен инспектор ва Комисията противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.
Клонящият към крайната левица Мариян Димитров е познат с голямата си активност по протести, упорито кандидатиране за Общинския съвет и за парламента и изказванията си като гражданин по различни теми на всяка сесия на Общинския съвет в Русе. Неговият политически път тръгва от БСП, преминава през ангажиране с изграждане на български аналог на гръцката Сириза, а в момента е поддръжник на „Партия за възраждане на Отечеството“ на русофила Николай Малинов. На изборите на 4 април беше е водач на партийната листа, сега е на второ място в листата на коалицията около Жан Виденов.
До конкурса не бяха допуснати други двама кандидати с авторитет и публична известност и това предизвика серия коментари в интернет, че се отстраняват неудобни хора.
Отхвърлена е Ина Райчева, съдия с 40 години юридически стаж, от които над 29 в съдебната система. Точно преди година съдия Райчева беше поощрена от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет със сребърен личен почетен знак - втора степен за безупречната й работа като магистрат и във връзка с предстоящото й пенсиониране. Мотивите за отстраняването й са, че не е представила декларация за липса на обстоятелства, свързани с несъвместимостта от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Русе.
До конкурса не е допуснат и Иван Белчев, завършил висшето си образование в Германия и автор на множество обществени, екологични и спортни инициативи в Русе. Той е и създател на фейсбук групата „Писмо до кмета на Русе“ с 3900 членове, която от години изпълнява ролята на обществен посредник, макар че сигналите в нея редовно са неглижирани от управляващите. На изборите на 4 април той беше в листата на „Демократична България“.
Като неизправност при него е посочено, че е неговото „удостоверение за образователна степен „Магистър“ от университета „Манхайм“ не е с нотариална заверка и не отговаря на изискванията на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа и на Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища. На представеното удостоверение за образователна степен „Магистър“ от университета „Манхайм“ е извършен превод от Тералингва. Официалният превод е направен на фирмена бланка с печат на преводаческата агенция, но не е удостоверен с подпис на заклет преводач към агенцията“, пише комисията.
Кандидатирах се за омбудсман на Русе, но не ми признаха дипломата от Германия, въпреки че с нея работя в последните 12 години, каза в изявление в профила си в социалната мрежа 37-годишният Иван Белчев.
Случва се все по-често някой да ме потърси, за да ми сигнализира за нещо нередно и да ме помоли аз да го публикувам вместо него. За това възприемам себе си като потенциален кандидат за омбудсман в Русе. Със своята диплома съм кандидатствал на много места в Мюнхен за работа без проблем, но веднага поправих грешката при превода и съм предал отново документи, както и официално възражение на комисията от Общинският съвет“, заяви още Иван Белчев и сподели, че за решението на комисията е научил от медиите, а никой не го е потърсил, за да го уведоми за грешката.
Очаква се комисията да отговори на възражението му.
След събеседването на 30 юни кандидатурите за омбудсман ще бъдат внесени в ОБщинския съвет, който ще ги гласува на заседанието си през юли. За да има Русе свой омбудсман ще са нужни 34 гласа. 
Това ще е четвъртият опит за избор на обществен последник в Русе. той бе иницииран от ВМРО. Досегашните три неуспешни процедури, в които никой не събра нужното квалифицирано мнозинство, бяха през 2013, 2014 и 2016 години.