Бившият футболист и треньор в „Дунав“ Емил Иванов стана шампион с юношеския отбор на „Лудогорец“. От септември миналата година Иванов работи като кондиционен наставник с играчите на разградския клуб до 19 години. След този триумф той бе любезен да даде интервю за читателите на „Утро“.

- Г-н Иванов, честито! Разкажете ми малко повече за вашия екип.
- Старши треньор е Захари Сираков. Всички го знаят като бивш футболист на „Левски“. Малцина обаче са в час, че този човек остави голяма следа в руския футбол и че една от трибуните на стадиона на „Амкар“ /Перм/ носи неговото име. Като „Моци“ в Разград. Този факт не е известен на широката публика. Захари записа за „Амкар“ 275 мача в продължение на цели 11 години. Той дойде при нас през зимата. Негов помощник е Илия Дамянов, също кадър на „Левски“, а бившият футболист на ЦСКА Здравко Чавдаров отговаря за вратарите. Грижа за здравето на играчите има д-р Якимов. 
Може би някои ще се сетят, че той работи известно време за „Дунав“
Та когато Сираков пристигна от столицата след неразбориите в школата на „Левски“, „Лудогорец“ бе едва четвърти на цели 10 точки от лидера. Пролетта почнахме със загуба и реми. Беше много трудно. Нататък последваха само победи и само два равни мача. Така титлата беше наша. 
- Много се говори за базата на „Лудогорец“. Наистина ли е чудо?
- Чудо е! Тя включва пет прекрасни затревени терена и един с изкуствено покритие. Едно от игрищата се ползва само от нашия юношески отбор. Друг тим не стъпва на него. То е запазено за нас. Тази база е на високо европейско ниво. 
Когато дойдат треньори от чужбина, не крият възхищението си
Всичко е подсигурено - в битов, медицински, във всякакъв план. При тези условия не ти остава нищо друго, освен да се посветиш изцяло на работата си.  
- Доколко футболистите на тази възраст са готови за мъжки футбол?
- Колкото и парадоксално да звучи, тази пандемия изигра и положителна роля. Бюджетите на някои клубове са оскъдни и, щат-не щат трябваше да се обърнат към свои кадри. Според мен 
колкото по-рано един млад футболист бъде налаган при мъжете, толкова по-добре за него
Най-малкото бързо ще се види дали има качества. Младите заслужават шанс.
- Кои от вашите юноши са най-близо до мъжете?
- Осем от нашите момчета ще се включат до дни в подготовката на втория мъжки отбор. Треньор на този тим е Тодор Живондов. Който покаже качества, дай Боже, ще върви и ще стигне до първия състав.
- Следите ли какво става в „Дунав“?
- Разбира се. 
- Кажете ни тогава що за футболисти са дошлите от школата на „Лудогорец“ в Русе близнаци Георги и Станислав Вълчеви?
- Станислав игра при мене като капитан на третия отбор. Това са 
много добри момчета - и като хора, и като футболисти
Изпълнени са с амбиция, трудят се сериозно. Да не звучи самохвално, но аз имам известен принос да се присъединят към „Дунав“. Ще разкрия, че Вълчеви имаха оферти от два професионални клуба. Говорих с тях и ги убедих, че Русе далеч не е лошо място за тяхното развитие. Радвам се, че ме послушаха, и мисля, че ще бъдат много полезни. Дано „Дунав“ да направи добър отбор. Младите могат да растат до опитни футболисти като Диян Димов. Според мен „Дунав“ в момента е пример, че няма нищо страшно да се залага на младите. Да, успехите няма да дойдат веднага, но тази политика ще се отплати в дългосрочен план. Убеден съм, че ще е така. 
- Известно ли ви е колко русенчета тренират сега в школата на „Лудогорец“?
- В отделните възрастови групи са общо десетина.
- Да поговорим за европейското първенство. Кой е вашият фаворит?
- Заради ангажиментите си в Разград нямам възможност да изгледам всички мачове. Франция е фаворит, но на хартия. 
Лично аз съм впечатлен от играта на Хърватска срещу Шотландия
Хърватите смачкаха шотландците във всеки един аспект на играта. А всички знаем, че „поличките“ са корави мъже. Все ми си струва, че финалът ще е според максимата, че всички мечтаят и се борят за титлата, а тя накрая ще е в германски ръце. Но да оставим европейското и да помислим за нашия футбол. Чака ни много работа. Най-хубавото е, че публиката се завърна по стадионите. Мачовете без фенове бяха скука, липсваше атмосферата. Ето - сега духът по трибуните на европейското е различен и дори хората пред телевизорите изживяват далеч по-емоционално всеки момент. 
- Докъде стигнахте с треньорските лицензи?
- Липсва ми само най-високият - „Про“. В този смисъл, като се обърна назад, искам да благодаря на бившия изпълнителен директор на „Дунав“ Теодор Георгиев, че ми даде шанс да започна някога работа като треньор на 17-годишните футболисти. Искам да благодаря и на д-р Симеон Симеонов. Мнозина го плюят, но вижте какво направи с базата! Удоволствие е да я гледам, пък и докторът няма как да си я прибере у тях. Тя ще остане в полза на русенския футбол. Освен това д-р Симеонов прие и разви моята идея за създаване на школа „Дракончета“, която да обхване малчуганите от детските градини. Сега школата е в известен застой заради пандемията, но скоро отново ще разгърне широка дейност. Пожелавам на „Дунав“ да върви напред и пак да стане основен футболен център.