101 разработки - открития, находки, изследвания, доклади, съобщения, видеопрезентации, ще представят над 150 участници на второто издание на младежкия форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“. Той започва в събота в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която е основният организатор на събитието. Редом с гимназистите, студентите, преподавателите и тримата млади докторанти във форума ще вземат участие и петокласници от Русе и от други градове, някои от които определено ще изненадат, увери историчката Капка Иванова. Самата тя е доктор на науките и преподавател, както и инициатор и основен вдъхновител на младежките Арнаудови срещи. Сред петокласниците имаме участник, който посочва 56 използвани източници при разработката на своята тема, а негови връстници от русенското СУ „Христо Ботев“ ще представят интригуващ асоциативен експеримент, свързан с балканската протописменост, която има шансове да се окаже най-древната в света, посочи Иванова. 
Миналата година участниците в първото издание бяха петдесетина, тази година са тройно повече - това показва огромния интерес и нуждата от такава изява за децата и младежите, каза директорката на библиотеката Теодора Евтимова. Тя подчерта, че младежките Арнаудови срещи се провеждат без никакви пари, като дори и журито оценява работата на младежите напълно безкористно. Все пак време е да помислим за някакви средства за следващите издания, за да можем да поощрим този интерес, а участниците, които идват от цялата страна, да се почувстват тук като общност, която е обединена от идеите на хуманитаристиката, каза Евтимова. 
В програмата са включени онлайн лекция на доц.д-р Румяна Лебедова от Русенския университет. В почивките  участниците ще се разходят из „потайностите“ на библиотеката и ще надникнат в личната библиотека на акад.Михаил Арнаудов.