Детското отделение в УМБАЛ „Канев“ е препълнено с малки пациенти. Допреди ден леглата са били заети от 52 деца при капацитет на отделението от 40 легла. Началникът на Педиатрията д-р Ева Цонкова обясни, че в най-натоварените дни са стигали и до 60 пациенти, което е наложило размествания и вземане на легла от други отделения, но нито едно дете не е било върнато или оставено без медицинска грижа
Необичайната за юни висока заболеваемост се наблюдава в отделението от около три седмици. Имало е дни, когато са приемани по 15 деца вместо обичайните 4-5. Боледуват основно малчуганите до 6-годишна възраст - кърмачета и посещаващи ясла или детска градина.
„Идват главно с вирусни инфекции. Основно са болести на дихателната система, горни дихателни пътища, ларингит и долни дихателни пътища - бронхеолит и бронхопневмонии. Огромната част от пациентите са лекувани в дома от личните лекари, но след няколкодневно лечение не се подобряват, при някои дори има и влошаване, и поради необходимостта от инжекционно лечение и наблюдение в болнична обстановка постъпват при нас“, каза д-р Цонкова.
Своеобразният бум от болни деца си има и своето медицинско обяснение. Той се дължи на изолацията заради коронавируса, продължила от есента през зимния и пролетния сезон. Обикновено в това време на годината има висока детската заболеваемост, но тази година децата са си били у дома и не са боледували толкова. „Сега нашите малки пациенти тръгнаха в детски заведения, увеличиха се контактите помежду им и това способства за повишения брой инфекции. Освен това липсата на контакти толкова дълго време донякъде снижи груповия имунитет от вирусни респираторни заболявания и това обяснява според нас повишената заболеваемост. И не на последно място, влияние оказва прохладното и влажно лято“, обясни началникът на детското отделение.
Много от децата след изписването им от болницата се нуждаят от лечение у дома. То може да продължи още седмица-две, като се контролира както от лекарите от отделението, така и от личния лекар, каза д-р Ева Цонкова.