Русе заема 299-о място по чистота на въздуха сред 323 града. Това показва новата класация на Европейската агенция за околната среда, включваща данните за 2020 година. В нея са включени шестте най-големи градове в България плюс Перник.
Европейската агенция прави сравнение единствено на средните стойности на ФПЧ 2.5, за които се смята, че имат най-голямо значение за белодробните заболявания и преждевременната смърт, тъй като заради малкия размер лесно стигат до алвеолите на белите дробове. Излагането на фини прахови частици е причинило около 417 хил. преждевременни смъртни случаи в 41 европейски държави само през 2018 г. Други замърсители на въздуха, различни от прахови частици, не се разглеждат.      

От 323 града, включени в подредбата, българските намират място между 259-о и 313-то място, като във всички нивата от запрашаване с най-малките фини прахови частици (ФПЧ 2.5) са опасни за здравето. Най-чист от седемте града, избрани в България, е въздухът във Варна със средно количество ФПЧ 2.5 от 16.1 микрограма (мкг) на куб.м въздух при препоръчителна норма от 10 мкг. Това го нарежда на 259-о място от 323 наблюдавани града в Европа. Пловдив е на 292-ро място със средно 19 мкг/куб.м ФПЧ 2.5, а Русе е 299-и (19.8 мкг/куб.м). Сред най-замърсените градове в Европа попадат Стара Загора, която е на 308-о място с 20.9 мкг/куб.м и Велико Търново - на 313-то място със запрашаване с фини прахови частици от 22.9 мкг/куб.м. София и Перник са на дъното на класацията, но се съобщава, че замерванията в тях не покриват 75% от дните, което е минимумът за обработката на данните.
Трите най-чисти града в Европа по отношение на качеството на въздуха са Умео в Швеция, Тампере във Финландия и Фуншал в Португалия. Трите най-замърсени са Нови Сач в Полша, Кремона в Италия и Славонски брод в Хърватия.