Много малка част от ромското население е имунизирано, около и под 10%, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Д-р Златанов участва в работна среща в МЗ, на която представители на здравните медиатори в ромските квартали, представители на личните лекари и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев са обсъдили процеса на поставяне на COVID-19 ваксини сред тази общност.

„Целта е да повишим имунизацията сред ромското население, имайки предвид, че към момента периодът е много подходящ – ниска заболеваемост и наличие на ваксини. С цел действително да предпазим всички от една бъдеща вълна, много важно е всички да бъдат имунизирани“, уточни д-р Златанов.

Той посочи, че както и сред голяма част от ромите битуват митове за странични вредни здравословни последици от ваксинацията, както и притеснение е колко ще им струва тя, тъй като са здравно неосигурени. Ето защо здравните власти припомнят, че дозите ваксина са безплатни.

Информационната кампания за подобряване на нивото на ваксинация, насочена към ромите, ще тече по различни канали – чрез хора от шоубизнеса, на които те подражават, както и чрез местните религиозни общности, уточниха от здравното ведомство. За това няма да бъдат предвидени отделни средства, не се предвижда и финансов стимул за поставена ваксина.

„Ваксинацията на цялото население е еднакво и справедливо, няма никакви специални условия за никого“, категоричен е заместник-министърът.

От министерството припомнят още, че имунизацията се извършва по няколко начина, или във временните имунизационни пунктове, или чрез личните лекари.