Уникалният фестивал, който дава шанс на различни групи да се изявят на истинска голяма сцена, с перфектен звук и светлина и здрава публика, се задава на русенския хоризонт. Ruse Summer Fest 2021, през седемте дни на който ще звучат различни стилове /единствено без чалга!/, започва точно в осем вечерта на 28 юни, когато в пространството недалеч от Музея на транспорта, на ул.“Братя Обретенови“ 15, днес база на мотоклуб „Нощни вълци София-Русе“, ще излезе русенската група SlipStream. Час преди това ще влязат най-нетърпеливите фенове на музикални пристрастия от блус до метъл. 
В програмата ще участват 17 русенски групи плюс гостуващи - две от Варна, една от Бяла, една от Троян и хедлайнерите Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“ и „Джеръми“, за които са предвидени късните вечерни часове на 2 и 3 юли. 
Виждали сме много фестивали, които задължително имат някакъв филтър - е, при нас няма ограничения, така даваме възможност да се изявят хора с вкус към музиката без разлика във възрастта, биографията на групата, стила, в който свирят. Искаме да утвърдим Ruse Summer Fest като мястото, където всеки може да свири по начина, по който иска, казва Иво Минчев от организаторите. 
Фестивалът следва своята цел - да обединява стилове, това изразява и максимално изчистеното ни лого, в което синият цвят и вълните са символ на Русе, казва авторът на визията Момчил Михайлов-Момо, който ще бъде и водещ на седемдневния празник. Този път ще му помагат още три ко-водещи, съвсем млади момичета, още гимназистки. Едната е дъщерята на известната вокалистка Цена Коев и внучка на отишлия си без време русенски  музикант Стефан Бунарджиев. Другите две са Никол и Василена от Училището по изкуствата, които вече пожънаха първи аплодисменти в най-новата русенска трупа за импровизационен театър „ВиЖна“. Впрочем самата трупа също ще се включи в най-дългата нощ на фестивала - нощта на 30 юни срещу 1 юли, романтично известна в България с очакването на Джулай морнинг. 
Имаме разрешение от Общината да вдигаме шум до ранните часове в четвъртък, обясни Емил Кехайов и от името на организаторите благодари на Община Русе за съдействието във всичко, включително и финансирането по програма „Култура“. 
Сред особено ценните партньори са доброволците от Интеракт Ротари клуб, а миналогодишният спонсор фирма „Екогалваник“ сега е генерален спонсор. Тя дори си промени слогана, който сега звучи като „Ние осигуряваме защита на хеви метъла“, каза Иво Минчев и допълни, че още над 10 фирми помагат събитието да бъде организирано перфектно.  
Цените на билетите остават като миналогодишните - 5 лева за еднодневен билет и 15 лева за цялата седмица, добави той. Само за събота и за неделя, когато гостуват Васко Кръпката и „Джеръми“, входът ще е по 10 лева - но хората със седмичните билети няма да доплащат. Билети ще се продават само онлайн на сайта на феста - rusefest.com, и от 19 ч всяка вечер на терена на русенския Удсток /макар и без отживелите времето си хипи елементи Ruse Summer Fest носи онази шеметна струя свобода, която неминуемо напомня за легендарния рок фестивал в щата Ню Йорк/. Ще има и музикални работилници „Русе клиникс“, атмосферата ще се допълва от базар, а на финала на 4 юли ще се разиграе томбола. 
Искаме да покажем, че Русе има едно голямо съвременно събитие, обединяващо огромна общност от хора, и един ден можем да сме в световния Топ 10 на такива фестивали, казват организаторите. Искаме Ruse Summer Fest първо да задава тон, а след това и да оставя спомен, казва Момо. И припомня, че преди година групата SlipStream се появила на феста 3 дни, след като си измислила името - сега тя открива фестивала. А Иво Минчев добавя: „Това е основната ни цел - да бъдем стимул за русенските /и не само/ групи да се развиват и след една-две-три години, когато станем голям фестивал, да покажем това на Европа“.