Всеки втори в Русе се е срещнал с коронавируса. Това показва изследване на веригата лаборатории „Цибалаб“, представено от нейния управител д-р Недялко Калъчев.
Освен Русе в изследването е включена и Бяла, но картината е формирана от областния център. От изследваните 141 проби 69 или 49% са били положителни.
Според изследването с Ковид-19 са се срещнали 43% от българите. Най-малкият дял е в София-град, където положителни са 31% от изследваните проби. Най-високият процент е в Пазарджик - 62 на сто.
Целта на изследването е да се измери каква част от населението е била инфектирана (независимо от клиничните оплаквания, PCR резултат или антиген тест) с коронавирус след отшумяване на поредната Ковид-вълна.
Проучването се базира на измерване на анти N антитела. Те са използвани поради факта, че не присъстват в пробите на ваксинирани пациенти. Събирането на пробите в различни дни е направено с цел да се осигури по-голямо разсейване в различни пациентски групи (диабетици, бременни, профилактика, сърдечносъдови и други).
Данните подреждат Русе на благоприятно място под средата на класацията.