Четири катастрофи с четирима починали шофьори и още толкова ранени станаха в Русенско за четири дни през миналата седмица. Последната жертва е 74-годишен шофьор, който в петък в 8.30 часа получил сърдечен пристъп зад волана на влизане в Сливо поле откъм Черешово и се забил с уличен стълб. Останалите трима починали са на възраст от 22 до 25 години. Те загубиха живота си след удари в крайпътни дървета около Сливо поле. 
Толкова са и жертвите в пътната война за първото тримесечие на тази година, отчете в петък Областната комисия по безопасност на движението. Според статистиката на КАТ катастрофите за трите месеца са повече от същия период на 2020 година, повече са и пострадалите. За тези 90 дни в региона са станали 219 сблъсъка, като 55 от тях са били тежки със 71 ранени и четирима загинали. За същия период през 2020-а са възникнали 217 катастрофи, 46 от които са били тежки. Тогава са били ранени 66 човека, а петима са загинали.
Най-много произшествия - близо 70%, са се случили на територията на община Русе. На следващо място в черната статистика е Бяла. Най-честите нарушения са отнемане на предимство, несъобразена скорост и употреба на алкохол.
Най-голяма е концентрацията на пътно-транспортни произшествия на пътя Русе-Бяла. От януари до края на март в този участък са загубили живота си трима шофьори, а други десет души са били ранени. В първото тримесечие на 2020-а на същия път са били ранени седем човека и един е починал. 
Най-много катастрофи се случват във вторник, а най-малко - през неделните дни. Във втория ден от седмицата са регистрирани и най-много ранени, докато най-много загинали са отчетени в сряда. Най-рисковият часови интервал за шофиране е между 16 до 22 часа.