Къде, ако не в Русе, можеш да опиташ сладолед с вкус на торта „Гараш“ - прочутото шоколадово лакомство, измислено именно в Малката Виена. Това беше реверансът към града на първите неща на шеф Ради Ангелов, който пред очите на любопитни малки и големи зрители на сцената на „Уикенд туризъм“ приготви първия по рода си шоколадов сладолед. Още един поклон на Русе поднесе чаровният струнен квартет „Destiny“, в който на една от цигулките свири русенката Звезделина Халтъкова. А горещите латиноритми на танцьорите и музикантите от Amazonia Dance Project накараха хората на площада да затанцуват въпреки мрачното и дъждовно време.
В един от най-мащабните тридневни фестивали на туристическите анимации, провеждани досега в Русе, се включиха 35 туристически компании, общини и музеи от цялата страна. В шатрите, опасали централния площад, занаятчии представиха своите направен с любов към традициите изделия. Деца се учиха да майсторят бижута и играчки, да рисуват картини, да се катерят по стена, да усетят тръпка във въжения парк.
В сериозната част на фестивала беше проведена кръгла маса по въпросите на туризма с участието на екип от Министерството на туризма. Националната научна конференция „Иваново-Червен-Търнов“, организирана от Историческия музей и посветена на 800-годишнината на Ивановските скални църкви, насочи вниманието към единствения обект на ЮНЕСКО в нашия регион.
Фестивалът беше финансиран от програма „Туризъм“ на Община Русе със съдействието на Министерството на туризма.