До края на седмицата тежкотоварните камиони ще бъдат преместени на бул.“България“ и няма повече да се редят на опашка по бул.“Тутракан“. Представители на Пътна полиция и Автомобилна администрация ще организират паркирането и пропускането на тировете към Дунав мост, за да се сложи край на напрежението в посока от Мартен към Русе, съобщи областният управител Борислав Българинов
Камионите ще се редят на т.нар. буферни паркинги по бул.“България“ по локалното платно, които преди година бяха подготвени и сега стоят празни. Ако мястото не е достатъчно, ще се използва и бившият паркинг на „Международни превози“ преди кръговото към Дунав мост. Този вариант е по-удобен и за самите шофьори, тъй като по бул.“Тутракан“ няма тоалетни, няма къде да се купи храна и вода, къде да изхвърлят боклуци, докато по бул.“България“ има бензиностанции, коментира още областният управител.
След пускането на фериботната връзка част от камионите ще се отклоняват към Дунав мост, а другите към ро-ро терминала на Пристанищния комплекс. Според Българинов фериботът е бърз и ефикасен начин да се отпуши трафикът между Русе и Гюргево, тъй като изграждането на втори мост между двата града е проект, който би отнел доста време.
От българска страна инфраструктурата е запазена, стоят си и комуникациите на Митницата и Гранична полиция, които са необходими за контрол. Румънската страна започва подготовка на своята инфраструктура, тъй като теренът е частен и трябват повече документи. Изчисленията сочат, че са нужни между 3 и 6 месеца и би трябвало септември или октомври фериботната връзка да заработи. Чрез нея ще се придвижват около 300 товарни автомобила на денонощие.
Най-вероятно оператор на ферибота ще бъде осигурен от румънска страна, а изчисленията колко ще струва превозът показват, че ще бъде близо до сегашната цена за преминаване през Дунав мост - до 40 евро.