Общинските съветници не подкрепиха предложението на администрацията да бъде отпуснат заем от 540 000 лева на „Общински автотранспорт Русе“ за закупуване на 12 тролейбуса втора ръка. След едночасов дебат и прегласуване на точката тя бе отхвърлена с 24 гласа „за“, 6 „против“ и 15 „въздържал се“.
Отхвърленото предложение предвиждаше годишна лихва 1,24% и срок на връщане на заема 31 декември 2024 година. Доставката на старите тролеи трябваше да стане на два етапа - 12 броя тази година и 8 - догодина. Общата инвестиция всъщност е за 900 000 лева, като остатъкът от 360 000 лв. лева трябваше да се плати през 2022 г.
Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев поясни, че тролеите са нужни, тъй като до края на тази и през следващата година общинският транспорт ще трябва да се раздели с 18 машини от общо 36 в експлоатация поради лошото им състояние и изтичането на срока им на годност. „С тези 12 тролейбуса и с подновяването на поръчката за още 15 нови ще успеем да покрием нужните 52 машини за въвеждане на новата транспортна схема“, каза Недев.
Общинските съветници обаче не се съгласиха с това. Д-р Теодора Константинова от „Демократична България“ възрази, че това са автомобили на 30 години, произведени са между 1989 и 1990 година и не разполагат с климатици или платформи за хора с увреждания.
Йовчо Смилов от БСП подкрепи позицията на администрацията: „Вие сте прочели, че тролейбусите са на 30 години и ако не ги закупим, ще отидат за скрап, но сте игнорирали, че в тях има още 5-7 години работна годност и са 12 на цената на един. Тези, които в момента са в експлоатация в Русе са опасни и скъпи за поддръжка, защото постоянно трябва да се ремонтират“.
Кметът Пенчо Милков защити намеренията за покупката и предупреди, че в противен случай няма да се изпълни транспортната схема: „Предприятието го удари първо пандемията, сега започва разкопаването на ВиК - градът трябва да се справи с тези предизвикателства. След като гласувахме общинският транспорт да стане единствен превозвач, ще увеличи приходите си и тогава ще може дружеството да придобие нови коли, но сега не може да ги изплаща“.
Въпреки това съветниците не дадоха съгласие за половинмилионния заем за покупка на стари тролеи.