Около 45 литра дъжд са се излели на кв.м по време на 30-минутния порой от 17.40 до 18.10 часа в сряда, а според науката за валежите и наводненията при 50 л/кв.м за час ситуацията се определя като критична. Тези данни изнесе на вчерашната общинска сесия кметът Пенчо Милков.
Данните сочат, че ако валежът е продължил със същата интензивност още 10-15 минути, под вода щяха да се окажат не само основни улици, кръстовища и булеварди, а вероятно цялата инфраструктура.  

Откакто се правят измервания, най-големият валеж в Русе е регистриран миналата година на 14 юни, но тогава за три часа са паднали 60 л/кв.м, а сега за 30 минути се изсипаха две трети от това количество, коментира пред „Утро“ ръководителят на метеорологичната обсерватория към НИМХ в Русе Емил Иванов.
Ситуацията се дължи на черноморски циклон, който ще определя времето да края на месеца. През тези дни не са изключени още екстремни извалявания в областта, така че хората трябва да са подготвени за това, което ни очаква в началото на тазгодишното лято, подчерта метеорологът.
В Русе има 5400 шахти, които се чистят редовно. Екипите продължават да работят и днес, но това е новата реалност, в която живеем. Дъждове предстоят, а трябват промени в нормите на строителството. ВиК инсталациите са предвидени за определен дебит вода, посочи Пенчо Милков и отправи апел към гражданите за търпение разбиране в такива ситуации. 
В тази връзка в Общинския съвет бе обсъден и участъкът на „Трети март“, който се наводни и стана непроходим още преди официалното откриване на ремонтирания с евросредства булевард, а Общината отказа да го приеме и даде срок на изпълнителя да оправи участъка пред бившия портал на „Фазан“ до края на идната седмица. След констатирането на проблема в недъждовен ден там са изсипани три водоноски и мястото отново се превърнало в езеро.
Прави всичко възможно обектите да се приемат качествено, компромиси няма да има, заяви кметът Милков.