Лидерите на „Да, България“ и ДСБ Христо Иванов и Атанас Атанасов дойдоха вчера в Русе за представяне на листата на „Демократична България - обединение“ за изборите на 11 юли. Редом с тях и кандидатите за парламента беше водачът на листата на вота на 4 април Митко Кунчев, който реши да не участва в тази кампания.
Водачът на листата, дипломатът Стефан Тафров, започна изявлението си със симпатична местна закачка - Ти от Русе ли си, или от провинцията?.
„Осъзнавам, че не съм русенец, но макар и като провинциалист за русенци, ще се боря за интересите на града със своята тежест в коалицията, насочвайки вниманието към подобряването на инфраструктурата и излизане от изолационното положение в национален план на Русе. Моята политическа биография започва с Русе, защото по време на комунистическия режим противопоставянето ставаше с екологични каузи и такава беше въздухът в Русе. Образува се общонароден комитет за екологична защита на града и аз станах негов председател. Призовавам всички депутати, които ще бъдат в 46 НС, да поемат ангажимента, че русенските представители в парламента ще образуваме една лобистка група, която ще застави всяко следващо правителство да построи инфраструктурните обекти“, каза Стефан Тафров.
„Русе не е обикновен град, който може да се затвори в своята справедлива гордост от своите постижения и наследство. Той е едно от лицата на европейска България. От тази гледна точка за нас беше естествено да изпратим една европейска фигура тук“, каза лидерът на коалицията Христо Иванов.
„Взех решението да не се кандидатирам повторно в последният ден на 45-ото Народно събрание. Едва ли за някого е гордост да каже, че е бил депутат точно в него. То не успя да изпълни основната си функция - да излъчи правителство. Вярно е, че изпълнихме основната задача да преустановим управлението на ГЕРБ, но с кратък анализ на работата си в парламента аз си дадох сметка, че съм се чувствал по-добре като общински съветник в Русе“, коментира своето отсъствие от листата Митко Кунчев, който с привлечените най-много преференции на миналите избори притежава много ценен политически капитал.
Сред новите кандидати преобладават добре познатите имена. Прави впечатление включването в политиката на управителя на лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева.
Ето кои са кандидатите на „Демократична България“ за парламента:
1. Стефан Тафров
2. Иван Станев
3. д-р Розина Мирчева
4. Михаил Михов
5. Ангел Гяуров
6. Георги Начев
7. Ростислав Кандиларов
8. д-р Калоян Иванов
9. Сашо Попов
10. Росен Иванов
11. Симеон Момчилов