Елементарно, но знаково действие на футболната звезда Кристияно Роналдо успя да срине акциите на гиганта Coca-Cola и набързо да заличи 4 млрд. долара от пазарната му капитализация. Капитанът на националния отбор на Португалия е известен със строгия си режим на здравословно хранене и даде ясно да се разбере какво мисли за газираната безалкохолна напитка.

36-годишният Роналдо премести бутилките на Coca-Cola далеч от себе си по време на пресконференцията на Евро 2020 в Будапеща тази седмица. След това той демонстративно вдигна бутилка вода, преди да заяви на португалски: „Агуа!“, насърчавайки хората да изберат това.

Цената на акциите на Coca-Cola се понижи от 56.10 долара на 55.22 долара след жеста на Роналдо, което се равнява на спад от 1.6%. Пазарната стойност на компанията се сви до 238 млрд. долара, след като миналата седмица приключи при над 242 млрд. долара.

Coca-Cola, която е и един от официалните спонсори на Евро 2020, отговори във вторник с изявление, че „всеки има право на своите предпочитания за напитки“ с различни „вкусове и нужди“.

Звездата на световния футбол Кристиано Роналдо има огромно въздействие и милиони последователи в социалните мрежи. Във вторник той вкара два гола при победата на Португалия с 3:0 над Унгария, с което изпревари френската икона във футбола Мишел Платини и стана голмайстор номер 1 в историята на европейските първенства.