Специален летен афиш подготвят в Русенската опера, за да зарадват почитателите на класическата музика и през най-горещите месеци на годината. Две оперни заглавия, една оперета, една оперна гала и „Кармина Бурана“ ще съберат публика на площада пред операта през юли и август. 
Началото на лятната програма ще постави операта „Аида“, при това в нова режисьорска версия - този път с постановката се заема Орлин Анастасов. Спектакълът ще бъде представен на 12 юли от 20 часа, като за ролята на Радамес е поканен украинският солист Виталий Ковалчук. Диригент ще бъде Сунай Муратов. Пак Муратов ще дирижира и гала концерта на 19 юли, когато ще прозвучат избрани моменти от любими оперни произведения. В него ще вземат участие Виталий Ковалчук, а ще му партнират Флорентина Соаре и Алин Стойка от Румъния, както и солисти на Русенската опера. 
На 22 юли е предвидено русенската публика да се потопи отново в огнените страсти на вихрената циганка Кармен в операта на Жорж Бизе. Режисьор е Аделаида Якимова-Фурнаджиева, а централните роли на Кармен и Дон Хозе ще бъдат изпълнени от гостуващите румънски солисти Флорентина Соаре и Алин Стойка. 
Следва оперетата „Българи от старо време“ на 30 юли със специалното участие на актьора Николай Урумов и танцова формация „Кукери“, отново в постановка на Аделаида Якимова-Фурнаджиева. 
А на 5 август оркестър, хор и солисти на Русенската опера ще изпълнят разтърсващата „Кармина Бурана“ на Карл Орф. Диригент ще бъде именитият русенец Емил Табаков, а солистите са Даниела Караиванова, Александър Баранов, Венцеслав Анастасов.