„Промяната е във вас! Вие избирате! Вие сте властта!“
С тези думи една от най-големите футболни звезди на България Димитър Бербатов се срещна вчера на Градския стадион в Русе с представители на клубовете от Русенска област. Импровизираната сбирка, част от предизборната обиколка на голмайстора на английската Висша лига за сезон 2010/2011, който сега е кандидат за президент на Българския футболен съюз, мина под козирката на главния сектор. Бербатов и щабът му - Борис Станков и Петър Величков, очертаха целта: извънреден конгрес за избор на ново ръководство на БФС на 21 септември.
„Ще държа на мандатност - три цикъла по 4 години. И всеки да продължи по пътя си. Може и предсрочно, ако някой не си свърши работата, включително и аз. Членовете на Изпълкома далеч вече няма да са шефове по разни клубове. Моите кандидати за него са Стилиян Петров и Мартин Петров. С тях поддържам ежедневна връзка. Съдийството е голям проблем. Ще предложим обучение на реферите. Ако се наложи, ще доведем арбитри от чужбина, а нашите ще гледат известно време“, заяви Бербатов.
Той определи кандидатурата си за шеф на БФС като кауза.
„Разберете ме правилно. Футболът ми се е изплатил достатъчно. Не го правя за пари. Промяната е наложителна. Какво хубаво видяхте от 16-годишното управление /на Борислав Михайлов/! Къде е футболът ни? На дъното! Само програмите по УЕФА и ФИФА за България са 14 милиона евро. Ние, за разлика от държави като Малта, Гибралтар и Словакия, сме усвоили само 10 процента от тази сума. Пари има, само трябва да се поискат и изразходват правилно“, посочи бившият топ стрелец на „Манчестър Юнайтед“.
Той излезе и с предложение - председателите на областните и на зоналните футболни съвети да бъдат избирани пряко от представители на съответния регион.
„Не се поддавайте на манипулации, че някой ще ви купи предизборно 6 топки и още 6 раници. Това е обидно заробване срещу един глас в урната. Даваме си сметка какво ни чака на един конгрес“, каза още Бербатов.
Гостите на сбирката от клубовете го помолиха да помисли за облекчаване на разходите на отборите за съдийски такси, охрана и други непосилни „екстри“.
„Ще работим по темата. Най-важното за мене е да съживим детско-юношеските школи, да дадем път на талантите - като се почне от ученическите терени. Аз започнах така. Ще ни трябват обучени хора, треньори, методисти особено, каквито вече нямаме“, очерта голмайстор №1 на националния отбор.
В заключение той призова събеседниците си да излизат с предложения, да звънят на щаба му и най-важното - да участват със сърце, душа и морал в прехода към възкресение на българския футбол, като на първо време се разпишат зад неговата кандидатура.