Фестивалът „Живи статуи“, който русенци очакват с нетърпение в началото на лятото, тази година няма да пропусне своите открити русенски пространства. Миналия юни Ковид пандемията възпрепятства стилното и атрактивно шоу, но този път организаторите от русенския драматичен театър се надяват, че нищо няма да попречи на впечатляващата четиридневна програма.
Фестивалът ще се проведе от 24 до 27 юни, като основна негова територия ще бъде обновената крайбрежна алея и сцената между двете пасарелки. Всички вечери на открито са безплатни, като началният час на събитията на кея е 20.30 часа. В първите два дни ще се изявят 8 артисти от Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия. Румънският театър „Маска“ ще  гостува в събота и неделя с „Най-доброто от Живите статуи“ - ретроспекция на образите, създадени от трупата за последните 20 години. 
Всяка вечер ще се играе и по едно импровизационно шоу с начален час 21.30. То ще се изпълнява от новосформираната импро трупа „ВиЖна“, създадена по проект на русенското сдружение „Стенд Арт“, финансиран от Национален фонд „Култура“.
Успоредно с това свободни улични артисти, жонгльори, музиканти и други могат да се включат в импровизациите, като играят „на шапка“. Най-добрите от тях ще получат покана от организаторите на фестивала за следващото издание. В съпътстващата програма на феста са включени две постановки, които ще се играят на Голямата сцена в Доходното здание. На 24 юни това е визуалният спектакъл „Мълчаливи предания“ на варненските кукленици, а на 25 юни - „Авеню“ на Столичния куклен театър. 
Финалът на пъстрата фиеста ще бъде поставен на 27 юни от 22 ч с 20-минутно зрелищно огнено шоу на Огнен театър „Палячи“. В него ще участват няколко огнехвъргачки и специална сценична техника.