Граждани на Русе, Община и фирми са единни в съпротивата си срещу изграждането на нова леярна за черни метали на площадката на „Юта“. Това стана ясно на провелото се вчера обществено обсъждане на доклада по оценка за въздействие на околната среда по проекта на испанската „Метал Фусион“.
Напразно собственикът на фирмата Серхио Диас уверяваше, че дружеството има финансовите ресурси и готовността да направи производството напълно безопасно от екологична гледна точка.    

Не помогнаха и мненията на независимите експерти, изготвили доклада по ОВОС, че използваната от „Метал Фусион“ технология е коренно различна от тази в „Монтюпе“/“Линамар Лайт металс“/ и изпусканите емисии ще бъдат дори под прага на усещане. Много пъти лъганите от кого ли не русенци заявиха, че не вярват на обещания и затова са срещу всяко ново производство, което представлява потенциална заплаха. По време на общественото обсъждане група граждани внесоха подписка с аргументи против инвестицията. Стана ясно и че освен отрицателното становище на Община Русе има подадено още едно от 16 фирми в Западна промишлена зона, които се опасяват за здравето на служителите си, ако леярната все пак заработи.
Крайното решение на спорния казус по закон ще бъде на РИОСВ, но Община Русе ще има свой представител в експертния съвет, който ще разгледа доклада по ОВОС, така че в него ще има поне един глас против. От общинска администрация беше заявено, че ще направят всичко възможно проектът да не се случи. А адвокат Анатоли Казаков предупреди фирмата, че дори тя да успее да получи одобрение от РИОСВ, то ще бъде обжалвано.
При това положение „Метал Фусион“ трябва да вземе трудно решение дали да продължи процедурата при повсеместна съпротива или да се откаже от инвестицията си, за която вече са похарчени доста пари. Стана ясно, че Серхио Диос е бивш служител на друга испанска леярна - затворената преди време „Билбобул“, която имаше няколко акта от РИОСВ за нарушения на екологичните норми. Накрая екоинспекцията пломбира топилните й пещи, а дружеството прекрати дейността си.