Над 50% от небитовите клиенти на „Енерго-Про“ не са избрали търговец на електроенергия от свободния пазар и ще заплащат по-скъп ток от 1 юли. През последните три седмици около 4 хиляди малки фирми са сключили договори с някой от 37-те лицензирани посредници. Крайният срок за преминаването към борсови цени на електроенергията изтече на 10 юни и около 41 хиляди дружества поне месец ще получават скъпа електроенергия от доставчик от последна инстанция /ДПИ/.
Колко по-скъпо ще плащат тока фирмите без договор не може да се определи, тъй като това зависи от пазара. Досега цената от ДПИ беше с 30-50% по-висока, но Комисията за енергийно и водно регулиране е изготвила нова методика за ценообразуване, която днес ще се разклежда на обществено обсъждане. Цената ще се изчислява на база 80% от цената на борсовия сегмент ден напред в часа на доставката и 20% от цената за недостиг на ток от балансиращия пазар. Към това ще се добавят още 5% надбавка за ДПИ. Новата формула от една страна гарантира, че доставчиците няма да могат да надуват цената, а тя ще зависи от пазара в момента. Също толкова гарантирано е, че тази цена ще бъде по-висока от пазарната във всеки един момент.
Методиката предполага различни цени на електроенергията за всеки един час, което вероятно ще направи сметките за ток трудно разбираеми и проследяеми. Ако фирмата е плащала досега по 30-40 лева ток, тя вероятно няма да усети голяма разлика. Но вероятно при повечето разликата е осезателна, което ще ги накара все пак да изберат доставчик, така че сметките им за ток да намалеят от следващия месец.