Техническият директор на Световната федерация по кану-каяк Мартин Маринов бе в Русе за обсъждане на организацията на световното първенство с драконови лодки през 2024 година. По-късно гостът посети езерото в Николово и влезе с него в кану редом до треньора в „Локомотив“ Евгени Недев. Вчера „Утро“ разговаря с Мартин Маринов.

- Г-н Маринов, колко работа има да се свърши до световното?
- И малко, и много. Срещнах разбиране от местната власт. Дават си сметка какви ще са не само рекламните ползи от организацията на такъв шамипонат. С нас на езелото беше и олимпийската шампионка в академичното гребане Светла Оцетова. Тя пристигна като архитект, проектирал над 200 канала в света. Искаше да види какво може да се направи.
- И какво е то?
- Първо, домакинството на това световно не бива да е самоцел - да го направим, да отбием номера и базата да бъде забравена и „архивирана“. Тя трябва да бъде изградена толкова добре и по съвременни инфраструктурни правила, че да остане за дългогодишно ползване от русенци. Говоря не само като спортен обект, а за модерен комплекс за отдих. Николово е на хвърлей от Русе и гражданите трябва да се възползват максимално от тази природна придобивка. Факт е, че трябва да се свърши доста работа - изграждане на алеи, паркинги, осветление, тоалетни, защото това, което виждам към момента, са копки по асфалта, бурени, кал. С Оцетова бяхме категорични, че и след тоталното му обновление паркът трябва да съхрани автентичния си вид. Целта в никакъв случай не бива да е наливане на хиляди кубици бетон. 
- Хубаво, но веднага възниква въпросът откъде ще дойдат инвестициите?
- Има механизми - чрез министерствата на спорта, на околната среда и водите, чрез други институции, чрез общината. Преди две седмици бях в Сибир. Там изграждат подобен комплекс за 9 милиона евро. Тук далеч няма да се необходими такиви огромни средства. Не мога да бъда конкретен в цифри, но скоро ще бъде изработен примерен бюджет. Ако говорим само за спортната част от подготовката за световното, ще са нужни около 1 милион лева - за стартова система, понтони, за коридори, за финалната кула, за ред други технически атрибути. Пак казвам - важното е, когато шампионатът приключи, паркът да остане привлекателен за русенските граждани. Виждате какво става сега с младите - стоят по цял ден зад компютри и телефони, не им минава и през ум за досег с природата. Трябва да ги извадим от тази среда и да им посочим, че има места като в Николово, които ще са в помощ за здравето им. Аз смятам, че тази задача е много по-важна от провеждането на шампионата. 
- Ще се справи ли Русе с организацията на първенството?
- Разбира се. Важното е да се работи колективно в името на обща цел.