Десетки русенци се събраха във фоайето на Доходното здание да поздравят пазителите на документите и свидетелствата за миналото с техния професионален празник. По повод Международния ден на архивите русенският Държавен архив получи цветя и поздравления, а от своя страна ДА връчи поредните отличия на свои приятели и дарители. Грамоти и благодарности получиха партньори на Архива като Дойче шуле, областната администрация, русенският Телевизионен център.
Наградите за най-ценно документално дарение бяха връчени на съпругата на проф.Иван Байчев, чийто личен фонд е едно от важните постъпления в ДА за миналата година, както и Дружеството за българо-германско приятелство в Русе. Признателност за дарената на архива лична кореспонденция на Тавит Лебикян и неговата съпруга Веселина по време на Втората световна война получи техният син Хачик Лебикян. Посмъртно за читател на годината бе отличен Богомир Илиев, когото Таня Великова от ДА охарактеризира като „дългогодишен наш читател и приятел, изключително ерудиран човек“.
Голям интерес предизвика изложбата, която Архивът подреди в деня на своя празник. Тя е с посвещение на 70-годишнината на българските архиви и на 75-ата годишнина на бригадирското движение, което води началото си от Русе. Инициативен комитет „Свири, хармонико“ успя да събере немалко бивши младежки командири и участници в летни, есенни и национални бригади, които с радост се разпознаваха един друг и откриваха познати в три от таблата с фотографии от русенските бригадирски лагери.
За русенския принос в младежкото доброволческо движение разказа историкът Любомир Златев, който припомни някои обекти като Бръшленската напоителна система, Ряховската дига, далекопровода Русе-Разград, комина на ТЕЦ „Марица 1“, заслугата за изграждането на които е на русенци.