Петър Дяков е водач на изцяло обновената листа на „Републиканци за България“. Той е на 28 години, родом от град Бяла и следва право в Русенският университет. Живее в САЩ от 2015 година, където е успял да създаде собствен транспортен бизнес. Има фирма и в България. За своя цел посочва желанието си да се установи трайно в България като успял човек.

- Г-н Дяков, как се стигна до решението вие да оглавите листата на „Републиканци за България“, след като не участвахте в изборите на 4 април?
- Случи се както всяко хубаво нещо в моя живот досега - случайно. Възхищавам се на Павел Вълнев и неговото семейство за неговата благородна дейност за българското общество от САЩ. Аз винаги съм подкрепял хора, които искат да направят нещо положително за България, както Игнат Канев, светла му памет - човек, направил много за родния си край. Капка по капка стават хубавите неща и по тази линия стигнах до Цветан Цветанов. Аз се познавам с него от 2011 година, той е моят политически идол - човек, заслужаващ уважение. 
- Вие вече казахте, че това не е първото ви политическо участие и че през 2014 година сте членували в ГЕРБ. Какви бяха причините да се присъедините към нея и какво ви накара да напуснете?
- ГЕРБ е дясна партия и е направила много за България, в нея има качествени хора, просто не виждам бъдеще при тях. Имаха доста години власт и време да направят промени. За мен „Републиканци за България“ е бъдещето на политическата сцена.
- Как припознахте алтернативата в партията на Цветан Цветанов?
- Аз, според това, което съм слушал и съм се интересувал, смея да заявя, че знам, какво искат българските граждани. Това са нови лица на политическата сцена, нови идеи, нова формация. Никой вече не иска лидерски партии. 
„Републиканци за България“ за мен е един бутиков политически проект с един доказан политически инженер, който много е израснал като политик
защото не може да се отрече, че ГЕРБ е построен от него - всички структури и области, почти винаги са припознавали така Цветан Цветанов.
- Вашата листа за 11 юли е съставена с изцяло нови лица, като стана ясно, че подборът е ваш. Разкажете малко повече за кандидатите и причините за избора им?
- Всеки един ще бъде индивидуално представен. Мога само да кажа на този етап, че подбраните кандидати са до един успешни хора с чисто политическо минало. Благодаря им за гласуваното доверие, защото те застанаха плътно зад мен. Най-хубавото е, че нито един от хората, с които се свързах, не ми каза, че е в друга партия. Това означава, че младите хора тепърва ще навлязат в политиката, защото промяната може да бъде извършена единствено от млади хора. Хора пътували и видели. Нямаме нищо против и по-възрастните, трябва опит, но политиката не бива да се свързва с хора в пенсионна възраст. Младостта не е причина някой да бъде отблъснат и недооценен.
- При обявяването ви за водач на листата разказахте, че имате 5 бизнеса в САЩ и в България, каква е разликата между двете бизнес среди?
- И двете страни си имат плюсове и минуси. 
Аз като бизнесмен мога да разкажа как съм изкарал първите 7 милиона долара, мога и да го докажа
Минало е през така да го кажа „Щатския НАП“, нямам задължения и кредити, просто най-голямата разлика е, че аз на 22 отидох и си създадох фирма за 2 дена без никаква помощ и на десетия ден вече започнах да правя бизнес в САЩ. Тук нещата стават по-сложно, по-тромаво.
- Не криете постигнатия успех, разкажете малко повече как успяхте?
- С много работа. Три години и шест месеца не се бях прибирал, бях сам, без нито един приятел или познат. Минал съм през доста трудности, но нямам от какво да се оплача.
- Защо според вас много млади българи търсят реализация в чужбина, а не в България?
- Много хора са били в чужбина, на някой им е харесало, на други - не. Не бих казал, че начинът да успее човек е да отиде в чужбина. Имам много приятели, които са останали в България и са изключителни личности, реализирали се успешно. 
Чужбина не е гарант за успех, но който е отишъл и живял там - той е натрупал един безценен опит
- След 11 юли ще останете ли в България, как планирате да доразвивате политическата си позиция тук и зависи ли това от резултата на изборите?
- Никога не съм изоставял приятел или свой собствен проект. Понякога, в зависимост от обстоятелствата, някой неща съм позабавял, но не и спрял. След като съм спечелил доверието на „Републиканци за България“, никога няма да ги изоставя. Дори след слабия изборен резултат на предните избори, аз вярвам на Цветанов и на идеите на партията. Бих сложил на заден план своя живот в САЩ и дори своята работа, за да работя в полза на България.
- А какво се случи с участниците в предната листа на „Републиканци за България“, защо никой от тях не присъства в новата листа?
- Те са зад нас и ни подкрепят. Аз не съм настоявал да влизам в листата, най-малкото да съм водач. 
Това решение беше взето именно от хората, които бяха на предните избори
Те така предложиха, обсъдихме го и излязохме с обща позиция, че е по-редно да се направи нова листа. Всички до един от тях са в нашият отбор, едно цяло сме.
- Вашият баща д-р Георги Дяков е директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Как се отразява на политическата ви дейност неговата известност?
- Той е моят баща, аз го уважавам и обичам като родител и човек. 
Безспорни са неговите постижения в професионалната му кариера. Когато африканската чума тръгна в Русенска област, той се справи брилянтно, овладя я и помогна на други области. Имал е много политически покани, както и професионални за издигане, но той си обича Русе.
За мен - аз от 21-годишен се боря сам в страна, която е доста далеко, справям се без баща си. 
В никакъв случай моите успехи не съм ги постигнал благодарение на фамилията си, защото моята фамилия в САЩ се свързва до ден-днешен единствено с моето име
За мен беше изключително важно, че родителите ми ми казаха, че съм устроил живота си там и ме предупредиха, че може да е опасно, но ме подкрепиха като голям човек от родителска гледна точка за решението ми да се присъединя към „Републиканци за България“.
- Кои са основните приоритети, които си поставяте за тези избори?
- Искам да подчертая, че сега говоря лично от моя позиция - за мен основна цел е максимално много хора да бъдат осведомени за идеите на нашата партия и да се достигне до млади хора, както и до такива, които винаги са виждали политиката като нещо долно и опасно.
За мен също е важно и страхът, който е в хората в Русе, до максимална степен да бъде преодолян. Това е най-лошото чувство, а тук го има в огромно количество.
- Вие сте в още една листа на „Републиканци за България“ - на второ място сте в Силистра, как ще се справите организационно в Русе и в Силистра?
- Аз се справям организационно в страна, която е по-голяма от цяла Европа
Така да се каже имам структури в почти всеки голям град в САЩ, за мен е едно предизвикателство да видя до какъв брой хора мога да достигна и да споделя нашата идея и мисия в България. Предстои да открием офис и в Силистра, нашите колеги там са отговорни хора, водачът на листата Тамер Хасан е предприемач. Не мога да прогнозирам резултати, но с каквото мога да помогна, аз ще го направя. Искам да видя промяна и повече млади хора в политиката. Аз съм откровено „за“ да работим с политически формации, както казвам - политиката е за да сближава хората. След изборният ден всички трябва да седнат и да работят заедно за България. Готов съм да загърбя и личният си живот и бизнеса си, за да мога да помогна с каквото е възможно на България. Не може да продължава както досега.