Буря във фейсбук предизвика официализираната във вторник предизвестена новина, че водачът на русенската листа на „Демократична България“ на редовните избори на 4 април Митко Кунчев не е кандидат за извънредния вот на 11 юли.
Реакциите за отсъствието му от листата изразяваха предимно разочарование в по-умерена или по-крайна форма и това е лесно обяснимо - бившият директор на МГ „Баба Тонка“ в две последователни изборни кампании през 2019 година и преди два месеца събра най-много преференции от всички кандидати.
Самият Митко Кунчев, който във вторник каза пред „Утро“, че скоро ще излезе с коментар, го направи вчера в профила си в социалната мрежа.
„Скъпи приятели, 45-тото Народно събрание не успя да осигури стабилно управление на държавата. Оценката за работата му е по-скоро негативна. Идеята за сериозни промени в средното образование няма да може да се осъществи и от следващото Народно събрание. По тези причини, веднага след предсрочното разпускане на Народното събрание, аз споделих с моите приятели от местната организация на „Да България“, че няма да се кандидатирам за народен представител в следващото Народно сабрание. Те положиха много усилия да ме разубедят и аз съзнавам проблемите, които моето решение създава. Моля всички, които са гласували за мен да ме разберат. Аз продължавам да подкрепям „Демократична България - обединение“ и ще полагам усилия за развитието на средното образование в България по други начини“, написа Кунчев. Позицияте му бе посрещната с разбиране, но и с разочарование.
Координаторът на дясното обединение в Русе Йоана Терзиева, която последователно се въздържаше от коментари на слуховете за оттеглянето на Митко Кунчев, също направи изявление във фейсбук.
„Ние, представителите на местната организация на „Да, България“ в Русе, сме благодарни и признателни на Митко Кунчев за това, че работи с нас и полага усилия заедно с нас да направим България едно по-добро място за нас и за нашите деца. Както обявихме по-рано, с тъга приехме решението му да не се кандидатира отново. Движение „Да, България“ е политически формат, поставен върху демократични ценности, принципи и убеждения, които ние, партийните представители в Русе, уважаваме. Молим избирателите си да уважат и приемат личните решения, които правим и да ни дадат кредит на доверие“, заяви тя.