Кои места в Русе съхраняват паметта за възрожденци, революционери и книжовници, свързани с града на Дунава? Със задачата да открият това са се заели 24 деветокласници в Дойче шуле, които от декември работят под ръководството на преподавателя по история Николай Чакъров по петия школски проект за русенската топонимика. Вчера те представиха резултатите от своите продължителни и задълбочени проучвания.  
Те са издирвали улици, жилищни блокове, паметници, носещи имената на 82 именити личности отпреди повече от век. Представяйки кратко всеки от тези всеотдайни българи, посветили се на каузата да отстояват независимостта и величието на България, учениците са съставили кратка, но уникална статистика. Те не просто са разлиствали литература и са бродили из интернет, за да си набавят факти. Деветокласниците са обиколили улици, площади, квартали, за да заснемат улиците с имената на техните герои, открили са адресите на вече несъществуващи книжарници и паметници. Вчера те признаха, че реалното издирване е било най-трудната задача. А огорчение у тях е предизвикало състоянието на голяма част от тези улици днес. Това говори, че всъщност тези хора, на които дължим толкова много, са забравени, коментираха след презентацията учениците, провокирани от директорката на СУПНЕ Искра Иванова. Някои от улиците дори нямат табели и никой не знае как се казват, както е с ул.“Олимпи Панов“ в самия център на града, посочиха те. 
Събраните и обобщени материали показват, че днес 52 жилищни блока и 66 улици носят имената на бележитите личности /улиците са били 69, но три са преименувани/. 19 училища са имали за патрони имена на възрожденци - след закриването на три от тях са останали 16 учебни заведения. Деветте паметника са намалели с 1 - паметникът на Райчо Николов вече не съществува. От 24 кораба на Параходство „Българско речно плаване“ сега имена на личности от Възраждането носят само 10, останалите ги няма. От шестте книжарници с имената на Христо Ботев, Иван Вазов, Баба Тонка, Христо Г.Данов, Любен Каравелов, Петър Берон не е останала нито една. 
За своята работа учениците получиха поздравления от зам.областната управителка Стефка Караколева. А Николай Чакъров съобщи, че предстои нов проект, свързан с миналото на Русе. Има идея на третия етаж в Дойче шуле да бъде подреден кът с имената на командирите от славния Пети пехотен Дунавски полк.