Разтревожени, възмутени и ядосани хора изпълниха вчера центъра на Бяла, за да защитят местния районен съд от закриване. То е предвидено в т.нар. Модел 4 за реформа на съдилищата, който днес ще бъде обсъден за втори път от неговия автор - Висшия съдебен съвет /ВСС/.
Точно в 12 часа на площада пред съборената сграда на съда, където по договор със същия ВСС за близо 3 милиона лева трябва да бъде изградена нова Съдебна палата, се събраха както беленчани, така и жители на съседни общини. Те се включиха в подписка, с която настояват Районният съд да се запази, за да се гарантира правото на хората от 39 населени места от общините Бяла, Борово, Две могили и Ценово до правосъдие.
Хората са възмутени от предложението, тъй като никой дори не ги е попитал за мнението им. Превръщането на съда в Бяла в териториално поделение на Районния съд в Русе ще принуди всеки, който има да решава съдебен спор, да пътува до областния център. А особено възрастните хора трудно могат да си го позволят.
„Едно населено място без съд, без църква и без болница не е населено място. Затова има силна активност от страна на гражданите, защото става въпрос за бъдежето на града ни“, каза една от протестиращите.
От Инициативния комитет, организирал протеста, подчертаха, че не е взета под внимание ролятана първоинстанционните съдилища в системата на правораздаването. Освен това затрудненият достъп до правосъдие ще доведе до обезлюдяване на целия район.
„Това може да се оприличи на слон в стъкларски магазин. Всяко бутане в съдебната система трябва дасе прави много внимателно и с вслишване в мнението на гражданите“, обобщи нотариус Димитър Джонов, шеф на регионарната колегия на нотариусите в Русенска и няколко съседни области.
Съдът в Бяла е връстник на Освобождението - съществува от 1878 година, посочи кметът Димитър Славов.
Заради заплахата от закриването му вчера беше свикана извънредна общинска сесия, която беше прието официално възражение срещу промените и настояване да се запази статута на Беленския районен съд. Отделно кметовете на четирите общини Бяла, Борово, Две могили и Ценово - Димитър Славов, Валентин Панайотов, Божидар Борисов и д-р Петър Петров, подписаха общо протестно писмо. Документите, заедно с подписката, бяха адресирани до Висшия съдебен съвет, омбудсмана, министъра на правосъдието, областния управител и всички компетентни органи.