Рекорден ръст в търсенето на нови служители през май регистрира компанията за набиране на персонал „Джобтайгър“. След Великденските празници броят на обявите за наемане на хора се покачва стремглаво. През последната седмица на май предложенията се увеличават с цели 25% и надминават нивото на публикувани обяви преди началото на пандемията у нас през март миналата година. Наблюдението на трудовия пазар в шестте най-големи града на страната обаче показва, че Русе изостава от общата тенденция. И то с много.      

Общият брой обяви за работа през май надхвърля 52 000, което е с 22% повече спрямо предходния месец април и със 76% повече отколкото преди година, съобщава „Джобтайгър“. В Русе обаче ръстът е със скромните 5%. Нуждата от нови служители във Варна и Бургас нараства съответно с 31% и 21%, което е обяснимо предвид старта на летния туристически сезон по Черноморието. Но идващите ваканционни месеци не обясняват ръста на свободните позиции в София с 18%, Пловдив - 30%1 и Стара Загора - 23%. На този фонд търсенето на персонал в Русе нараства повече от анемично.
Предлагането на работни места е нараснало най-силно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Търговия и продажби“ -  съответно с 36% и 30%. След тях се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (27%), „Производство“ (23%), „Здравеопазване и фармация“ (20%), „Счетоводство, одит, финанси“ (17%), „Административни дейности“ (16%), „Маркетинг и реклама“ (16%) и „Строителство“ (9%). Секторът „ИТ“ се нарежда на последно място с 2% ръст.
Търсят се основно работници и обслужващ персонал. 28% от обявите са били за експерти/специалисти.