Спорът за кметското място в община Ветово отново влиза в Административния съд по жалба на д-р Мехмед Мехмед. Победителят изборите през 2019 година иска да обори решение на Общинската избирателна комисия от януари миналата година, която постанови предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия.
Тази битка вечее водена в съда. В крайна сметка тя стигна до последна инстанция - Върховния административен съд /ВАС/, който го върна за ново разглеждане в Русе от друг съдебен състав. Решението беше придружено от задължителни указания по приложението на процесуалния закон, съобразени с постановеното от Конституционния съд решение от април миналата година, взето именно заради случая „Мехмед“ след сезиране от ВАС.
В основата на всичко е пропуснат от кмета срок за уведомяване на ОИК, че е заличил частната си фирма. 
„Не законът, а неправилната съдебна практика е причина за автоматичното прекратяване на мандатите на кметовете, които не са успели в едномесечния срок след полагането на клетвата ефективно да прекратят търговската си дейност. Законът дава достатъчно възможности да бъдат преценени всички обстоятелства по конкретния казус при преценката, която се извършва първо от общинската избирателна комисия, а след това - от съда, което изключва автоматизма“, сочи заключението на Конституционния съд.
Новото дело ще се гледа на 10 август от 11 часа - почти две години след избора на д-р Мехмед за кмет. А понеже е отново в листата на ДПС, има възможност, макар и само теоретична, вече да е и депутат.