Магистратите от Районния съд в Бяла, служителите и съдия-изпълнителите са излезли със становища, с които се обявяват против предложението на Висшия съдебен съвет /ВСС/ за закриване на институцията и преобразуването й в териториално отделение. Това съобщи председателят на Районния съд в града Ивелина Бонева.
Предложението буди искрено недоумение, тъй като в същото време старата сграда на съда е съборена и се строи нова. 

Договорът е сключен между ВСС и фирма в началото на декември миналата година, а стойността му е около 3 млн. лева.
„В момента строително-монтажните дейности текат. Преди месец и половина беше съборена сградата и следват другите дейности“, обясни Бонева. 
Според нея, най-големият проблем е, че ако съдът в Бяла бъде трансформиран в териториално отделение, достъпът до правосъдие на гражданите ще е силно ограничен.
„Не е премислена отдалечеността на някои малки населени места, които отстоят на повече от 60 км от Районния съд в Русе. Не е премислено, че в района голяма част от населението е в пенсионна възраст“, обясни Бонева.
Районният съд в Бяла обслужва четири от осемте общини в региона - Ценово, Борово, Бяла и Две могили. В него работят четирима съдии, като има и едно вакантно място.
Бонева даде пример с жител на село Ценово, който вместо да пътува до Бяла 15 км, ще трябва да измине над 50 км до Русе. Отделно, има проблем и с обществения транспорт.
„Нашият глас е в полза на гражданите. Нашият глас не е в посока на кариерното ни израстване. Безспорно има нужда от реформа, но трябва да се отчитат много фактори, които не са заложени в доклада на ВСС“, обясни Бонева, която през март спечели конкурса за председател на нарочения за закриване съд.
Кметът на Бяла Димитър Славов коментира, че е силно обезпокоен от предложението на ВСС.
„Събориха до основи сградата на Районния съдв центъра на Бяла, за да направят нова. Какво ще се случи, ако го закрият - на кота „нула“ ли ще остане строежът. Категорично сме против, разтревожени сме и шокирани“, обясни кметът. Той каза още, че днес /9 юни/ е свикана извънредна сесия на Общинския съвет с една единствена точка - гласуване на решение против преобразуване на Районния съд в териториално отделение. То ще бъде изпратено до ВСС и до други компетентни институции. Освен това инициативен комитет организира през деня мълчалив протест и подписка в защита на статута на Районния съд, който има повече от 100-годишна история.
Адвокат Людмил Павлов, който доскоро беше председател на Адвокатската колегия в Русе, обясни, че често има дела в Бяла.
„С много добри впечатления съм от съда, който е с немалка натовареност. Това предложение на ВСС е неправилно, не е целесъобразно и не е съобразено с нуждите на областта. В други региони в страната има по няколко районни съдилища, а в Русенско ще остане само един - в областния център. Отделно, недоумявам защо се строи и нова сграда. Не знам какъв ще е икономическият ефект с преобразуването на съда, но това ще струва пари на гражданите. Има принцип, който важи и за правото - когато нещо работи, не се пипа“, каза Павлов.
Районният прокурор на Русе Яна Илиева обясни, че не е компетентна да коментира предложената реформа за съдилищата.
„Мога да кажа, че от 1 януари 2020 г. Районната прокуратура в Бяла беше преобразувана в териториално отделение към Районната прокуратура в Русе. Това не ограничи достъпа на обществото до прокуратурата. На място в град Бяла има звено, в което могат да се подават жалби“, каза прокурор Илиева.