Сега бе удобният момент САЩ да каже какво мисли, без да изглежда като предателство към партньорска държава. Така коментира случая със санкционираните по закона „Магнитски“ Христо Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт „Белингет".

„Това е подходящото време, защото има преходен момент със служебно правителство, когато от една страна може да се посочат доказателствата и упреците, които Щатите са натрупали през годините, а от друга страна да не прозвучи като „плесница“ по правителство на партньорска държава“, допълни той.

Според него за много от наблюдателите е било шок, че за България е отредено място в най-големия санкционен списък по закона „Магнитски“.

„Някои търсят сигнал за внимание към България и българската структурна корупция, а други смятат, че това е продиктувано от възможността именно в този момент да се наложат санкции на една страна, която е партньорка в НАТО, но в същото време е просмукана от структурна корупция“, обясни Грозев.

По думите му това е новото ориентиране на администрацията на Байдън, за която не е достатъчно да се изпълни план минимум, а именно да се действа по точно изброени приоритетни задачи за борба с конкретни врагове на демокрацията, а да има цялостна борба с корупцията.

„Американците остават недоволни от това, че ЕС не дава такива сигнали и конкретно със санкциите, които излязоха миналата седмица, виждаме, че Съюзът остава далеч назад в готовността си да обяви свои партньори, в случая правителството на ГЕРБ, както и ДПС за дори частично виновни за корупцията в България“, заяви Грозев.

Разследващият журналист очаква задълбочаване на кръговете около санкционираните, отколкото бързо изброяване на нови цели в България.

„Има и други страни в Източна Европа, в които също има корупция и може би те са следващите“, добави той.