Известният български поет Иван Цанев изпрати солидна пратка книги, които дарява на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Сред изданията от различни години, които представят различни страни на творчеството на книжовника, са емблематичната му стихосбирка „Дърво на хълма“, както и ценният сборник „Иван Цанев. Ранни стихотворения 1960-1967“, в която има и талантливи рисунки на автора от времето, когато той е бил ученик във Втора гимназия „Баба Тонка“ в Русе.
Според собствените му признания, завършвайки гимназията, Цанев се е колебаел на какво да отдаде предпочитанията си - на рисуването или на писането. Както е известно, той е един от „сърдитите млади поети“, които през 1962 г. издават в Русе скромното сборниче с гръмкото название „Поетическо вероизповедание“, след което стават прицел на гневна комунистическа разправа. След това Иван Цанев заминава за София, където следва, работи и живее. 
В дарението е представено и неговото поетично творчество за деца, с част от което той присъства и в букварчетата и читанките. В сбирката книжни издания има също и преводи от Иван Цанев на поети като Янош Пилински и Йожеф Уташи, както и съставените и редактирани от него две томчета с поезия и проза от талантливия русенски поет, краевед и публицист Веселин Тачев. Дарението допълват няколко сборника с критически статии и обзори за творчеството на Цанев, които обхващат книгите му от първата, издадена през втората половина на 70-те години до днес.
Библиотека „Любен Каравелов“ вече притежава и най-новата книга с такива ттекстове - „Поетическото полувековие на Иван Цанев“. Тя излиза от печат в издателство „Артграф“ съвсем наскоро през тази година. Трябваше да излезе миналата година, но Ковид-19 осуети това и забави появата на книгата. Затова пък солидното издание става факт в годината, когато през ноември Иван Цанев е навърши достолепните 80 години.