Изложбената зала на улица „Борисова“ 6 започна да си припомня хубавите дни от миналото, когато беше място за истинско изкуство. След поредица от експозиции, в които доминира самодейността и дилетантското цветно „прекопиране“ на станали клише русенски сгради, теми и пейзажи, напоследък от време на време се случват пробиви. И тогава в залата сякаш се завръща настроението от изложбите на талантливи художници, които се превръщаха в събития и събираха многобройна публика, копнееща да види поредните нови търсения на творци, прегърнати от Бога - и да ги обсъди, впечатлена или озадачена, но не и останала равнодушна. 
Такава е изложбата, която без да е съпътствана от официално откриване, от речи, сладки и фъстъци, още в първия си ден в четвъртък вечерта прикова вниманието на десетки русенци с вкус към изобразителното изкуство. Свои картини споделят с жителите на града живописците Гриша Кубратов и Стоимир Иванов, които са намерили начин да подредят така своите платна, че в различните им стилове, техники, сюжети и нагласи зрителят да улови неочаквани пресечни траектории.
Картините на двамата по трудно доловим, но несъмнен начин, преплитат смисли и настроения. Така до изящните сякаш разтварящи се във въздуха цветни фигури на екзотични женски силуети на Гриша Кубратов се подреждат тревожно червените лодки и необичайните геометрични корони на дърветата на Стоимир Иванов.
Свирачките на Гриша с магнетичните тромпети и валдхорни извайват мелодии, в които потъват меланхоличните морски брегове на Стоимир. Въздействащи цветни доминанти в изложбата са удивителните птици на Гриша, които пеят, кацнали на резенче луна или в листата на дърветата, като самите те са ярки вълшебни листа - и носталгичното море, пирамидалните пространства и чадърите на Стоимир, задаващи едновременно въпроси и отговори.
И двамата автори преподреждат познатото и непознатото, сънувавото и несънуваното, отключват все по-дефицитните напоследък пориви за размисъл и ненатрапчиво припомнят, че човекът има нужда не само от хляб, но и от докосване до изумителните и неизбродими светове на изкуството. Другото е твърде тъжно. Доказва го унилото ни ежедневие. 
Изложбата на Гриша Кубратов и Стоимир Иванов ще остане в залата на „Борисова“6 до 17 юни.