Рекордьорът на Гинес Теодор Цветков, посветил усилията си на благотворителни заузи, се изправя пред ново предизвикателство - участие в преплуване на 181-километровата река Самара в Русия. Това ще бъде петдневна надпревара с начало на 18 август, чиято цел е да се обърне внимание на глобалното затопляне. 
„Моята кауза е опазването на околната среда, защото това е бъдеще на нашите деца. Искам децата ми да могат да видят всичко, което и аз съм видял в природата на живо, а не по телевизията“, коментира мотивацията си Теодор Цветков.
Подготовката му се състои от самостоятелни тренировки, за които той ще разчита на безплатен достъп до басейна на Спортното училище, в което вече е тренирал безвъзмездно.
В мисията си Теодор ще получи подкрепата на Община Русе, която ще сключи с него договор за спонсорство на стойност 8800 лева. Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Посочената сума включва пътуването, настаняването, таксата за участие и на задължителните PCR тестове на плувеца и брат му Валентин, който изпълнява функциите, присъщи иначе на цял щаб.
„Аз вярвам в себе си, мисля, че съм доказал, че няма невъзможни неща. Благодарен съм на Общината за гласуваното доверие. Това са първите хора, които не ми казват, че съм луд, а мотивиран“, коментира още Цветков.