За да се предотврати обичайната плакатна война по време на предизборната камапния, Община Русе ще прави 24-часово видеонаблюдение на местата за агитационни материали. При констатирани нарушения сигналът ще бъде изпращан в РИК-Русе.
Това сатна ясно на вчерашните консултации за състава на секционните избирателни комисии, въпросът бе повдигнат от Евгений Хараламбиев от „Демократична България“. Татяна Нахабедян от „Има такъв народ“ допълни, че лепенето на предизборни плакати цял месец е безсмислено и го определи като „хабене на хартия“.
В Русе и общината има 210 секции, от тях 195 са с над 500 души, където членовете на СИК са 9, а в останалите 15 секции с до 500 човека членовете ще са 7. Най-бързо бе решен въпросът за допълнителните секции, които са съставени от 6 членове, като партиите се разбраха в тях да има по един представител от всяка местна политическа структура. Обсъден бе и въпросът за подвижните комисии, в които трябва да има 5 членове, като с консенсус бе прието, че в първата председателят ще е от ГЕРБ-СДС, във втората от „Има такъв народ“, в третата на БСП и т.н.
Разпределението на състава на членовете на СИК в редовните 210 комисии предизвика затруднения сред партиите, като почти всяка една бе принудена да направи компромис, тъй като не достигаха предложените секретари за сметка на повечето председатели и зам.-председатели. Първи отстъпиха ГЕРБ-СДС и БСП, след което и „Има такъв народ“.
ГЕРБ-СДС ще имат 75 председатели, 34 зам.- председатели и 88 секретари. „Има такъв народ“ предложиха 31 председатели, 88 зам.-председатели и 15 секретари. БСП разпредели своите 113 ръководни позиции така: 55 председатели, 2 зам.-председатели и 56 секретари. ДПС заложиха на 10 председатели, 49 зам.-председатели и 10 секретари. „Демократична България“ ще има 24 председатели, 24 зам.-председатели и 23 секретари. „Изправи се! Мутри вън!“ ще са с 15 председатели, 13 зам.-председатели и 9 секретари.