Новопоставена ажурна ограда, която прегражда достъпа на превозни средства до междублоково пространство до Централния пазар, предизвика напрежение между живеещите там и общината. Съоръжението бе демонтирано вчера по заповед на Общината за неговото премахване.
Според хората, които живеят в околните блокове, част от терена е с право на ползване, учредено в полза на всеки от собствениците още при построяването на сградите, а останалата е тяхна частна собственост. Те са поставяли многократно въпроса пред администрацията за поддържане на междублоковото пространство, но оттам им е било отговорено, че Общината няма отношение към това междублоково пространство. Затова са поискали да поставят бариера, която да ограничи достъпа до вътрешния им двор. След заседание на комисията за взаимодействие с гражданското общество към Общинския съвет са потвърждава становището, че поради наличие на право на ползване, учредено в полза на всеки от собствениците още при построяването на жилищните сгради, Община Русе няма право да извършва ремонтни дейности и промени.
По време на обсъждането на поставения от г-жа Николова въпрос, зам.-кмета по териториално устройство Магдалина Илиева изрази становище, че Община Русе ще съдейства на живеещите в района за издаване на разрешение за поставяне на бариера, а ОП „Комунални дейности“, при възможност, ще извърши ремонтните дейности на преференциални цени след подаването на необходимите документи
Собствениците на имоти са решили да направят само ажурна ограда с механизирана подвижна ажурна врата, за поставянето на които не се изисква разрешение.
Събрани са 6000 лв. и оградата е поставена, което е довело до реакция от търговците от пазара и ръководството на „Общински пазари“. Управителят на дружеството Кунчо Кунчев потвърди, че е подал жалба, тъй като според него е заградена общинска собственост и се възпрепятства правото на гражданите да ползват свободно този общински терен. Около пазара паркирането е трудно и мястото се е използвало от клиенти и търговци.
Живеещите в блоковете, поставили оградата, са били уведомени устно от зам.-кмета Магдалина Илиева, че съоръжението трябва да бъде премахнато. С днешната дата има издадена констативен акт и въпреки тридневния срок, в който той може да се обжалва, е издадена заповед за премахване и веднага е пристъпно към изпълнението й.
От името на собствениците е подадена жалба до кмета на Русе и до Окръжна прокуратурата. В нея се казва, че към момента няма издаден никакъв законен документ или акт за незаконно строителство, към който да  пристъпят законосъобразно. Няма и официално законно обявяване на оградата като незаконно построена.
„Намирам действието на Община Русе като незаконно, извършени с груб психически тормоз и натиск, както и  заплаха за извършване на самоуправство и беззаконни действия, без спазване на регламентирани  законни процедури. Кореспонденцията ни с Община Русе до изясняване на собствеността на имота има четиригодишна давност. Вие подведохте общественото мнение и живущите в цитираните блокове, като публично и документално обявихте, че имаме „право на ползване, учредено в полза на всеки от собствениците още при построяването на жилищните сгради“, заявява в жалбата от името на собствениците, Галичка Николова.
Зам.-кметът Магдалина Илиева коментира, че оградата е премахната, защото няма разрешение за поставяне от главния архитект. Търговците от пазара са настоявали за бързо решаване на въпроса, тъй като търпят неудобства и загуби. Затова, въпреки тридневния срок за обжалване, оградата е била демонтирана незабавно.
Действията на администрацията ще бъдат обжалвани в съда от собствениците.