Столичната фирма „Д Консей“ ООД е единствен кандидат по обявената от Община Русе обществена поръчка за предварително третиране на смесени битови отпадъци с тяхното сепариране, рециклиране, транспортиране и оползотворяване, научи „Утро“. Изпълнителят на услугата на териториите на общините Русе, Ветово, Сливо поле и Тутракан ще получи сума до 12 млн. лева с ДДС за период от 3 години. Което значи, че тези общини ще трябва да предвидят в бюджетите си общо 4 млн. годишно, за да се отърват от битовите си отпадъци. Очаква се това да намали разходите на община Русе с около 2 млн. лева.             

„Д Консей“ ООД е регистрирана в София, но е 100% обственост на „Топлофикация Русе“. Това дружество е оператор на изградената в ТЕЦ „Изток“ сепарираща инсталация, която трябваше да обработва боклука безвъзмездно, като получава от него модифицирано гориво RDF. След скандалите за изгаряне на боклук на други места в страната обаче „Топлофикация Русе“ се отказа от това си намерение и реши да не кандидатства за необходимите разрешителни. А сепариращата инсталация преработваше недостатъчни количества отпадъци. Поради което договорът бе прекратен през ноември миналана година.
Сега Община Русе се подсигурява, като изисква от изпълнителя да прераработва поне 70 000 тона битови отпадъци. Минимум 8% от тях трябва да се рециклират, а поне 35% да бъде отделената подситова фракция /стабилизиран биоотпадък, смесен с инертни материали и дребни замърсители/. Оползотворени чрез изгаране или по друг начин RDF могат да бъдат между 19 и 40% от отпадъците.
През миналата година „Д Консей“ декларира готовност да инвестира още 2,8 млн. лева за увеличаване на капацитета до нужните обеми. Като получената RDF фракция се транспортира и оползотворява в „Девня Цимент“ АД.