Почетен караул и празнични маршове, изпълнени от Духовия оркестър с диригент Димчо Рубчев посрещнаха участниците в тържествената церемония по повод 145-годишнината от гибелта на поета революционер Христо Ботев и в памет на всички жертвали живота си за свободата на България герои. Тя се състоя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.
„Днес е ден на смирение и размисъл, но не и на послушание. Макар да няма нужда буквално да се борим за свободата си, ние сме длъжни да не забравяме смелите българи, които са отстоявали свободата и независимостта на нашето Отечество дори с живота си. От нас зависи дали ще превърнем този устрем в реалност, или ще го оставим като блян. Не можем да си позволим политическо и духовно мракобесие да възтържествува. И днес трябват доблест и неустрашимост, за да видим България най-сетне там, където заслужава да е“, каза областният управител Борислав Българинов в словото си.
Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред мемориала, вой на сирени и едноминутно мълчание.