Намалява броят на желаещи да се ваксинират в областта, предупреди директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова на съвместен брифинг с областния управител Борислав Българинов. До 1 юни са се ваксинирали 35 000 души, от които 14 000 са получили и втора доза. 
„Вероятно това се дължи на спада на заболяваемост, други отлагат ваксинирането за септември, а някои избират да не се ваксинират, защото вече са преболедували, като се носи неправилна информация, че при наличие на антитела не е хубаво да се ваксинираш“, коментира д-р Николова.
„Имунизацията може да бъде направена три месеца след прекарването на заразата. За заболелите след първата доза трябва да се изчакат 6 месеца, преди да се постави втората, като не бива да има опасения“, уверява директорката на РЗИ. 
Друг е проблемът в ромските квартали - масово разпространяващи се фалшиви новини и стряскащи слухове.
„Трябва да се направи кампания за ползите от ваксините. Нашата информация е, че ромите като цяло не желаят да се ваксинират с опасения от конспиративни теории за чипиране и т.н.“, посочи д-р Николова.
За преодоляването на тази нагласа Борислав Българинов заяви, че възнамерява да се срещне с неформалните ромски лидери, за да въздействат на общността в полза на имунизацията. 
Той посочи още един проблем и предупреди, че се очаква той да се задълбочи с настъпването на летният сезон - имунизацията на живеещите в чужбина българи, които си идват за лятото.
„Вече има няколко такива случаи в „Медика“, където човек с първа доза ваксина в чужбина се прибира да си направи втората в България, но няма налични данни, че е получил първата доза. Такива случаи трябва да бъдат уточнени бързо, за да може всеки гражданин на България да има възможност да се сдобие с паспорт за нанесени две ваксини и да пътува свободно“, посочи областният управител.